Carmen Dan, explicaţii după protest: «Există 5 situații susceptibile de abuz din partea jandarmilor»
Carmen Dan, Ministrul de Interne, a oferit noi declarații referitoare la incidentele violente ce au avut loc în seara de vineri, 10 august, în Piața Victoriei. Aproximativ 300 de oameni au depus plângeri penale împotriva abuzurilor jandarmilor, însă până în prezent nimeni nu și-a asumat răspunderea asupra violențelor ce au avut loc în cadrul unui protest ce se anunța a fi pașnic.
După ce opoziția a cerut audierea sa și oamenii au anunțat că se vor aduna din nou în Piața Victoriei pentru a protesta împotriva actualului Guvern, Caremen Dan a făcut noi declarații cu privire la seara protestelor, susținând că a fost întocmit un raport în care este prezentat în detaliu întregul eveniment.
„Am solicitat săptămâna trecută raportul privind evenimentele din data de 10 august. L-am solicitat tuturor structurilor ministerului, implicate în organizarea și desfășurarea acelei misiuni. Acest raport nu are rolul de stabili vinovății. Noi nu suntem o instanță de judecată. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de sfuerit în urma violențelor de săptămâna trecută, fie ei civili sau jandarmi militari. În prezent sunt în desfășurare o serie de anchete penale. Dorim aflarea adevărului despre evenimentele din acea seară.
Nu am nicio ezitare să prezint acest raport Comisiilor de Apărare din Parlament, Guvernul României sau CSAT, dacă acest lucru îmi va fi solicitat. S-a vorbit zilele acestea de o eventuală convocarea a mea la Comisia de Apărare de Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților, informez că până în prezent nu am primit nicio invitație oficială în acest sens, dar sunt oricând gata.
„Au fost deschise 21 de dosare penale”
Pentru ce s-a întâmplat în acea seară, până la această dată, au fost deschise 21 de dosare penale, 3 dintre ele cu autor necunoscut. În aceste dosare sunt cercetate 20 de persoane. 3 persoane au fost arestate, iar 2 au fost puse sub control judiciar. Au fost aplicate 64 de amenzi contravenționale. Poliția și Jandarmeria au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă parchetele civile au avut doar două zile de lucru. Este greu să vizualizezi un volum atât de mare de imagini. Ca apoi să poți identifica persoanele. Până acum jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Față de acțiunile jandarmilor implicați a fost începută o verificare.
Carmen Dan susține că doar în 5 situații jandarmii sunt anchetați pentru abuzuri
Au fost identificate 5 situații susceptibile de abuzuri. Protestul nu a fost asumat de niciuna dintre oranizațiile care au inițiat și promovat acest eveniment. Raportul evenimentului are 90 de file și este clasificat ca fiind secret de serviciu. (..) Misiunea din 10 august executată de Unitatea de jandarmi din București, comandant maiorul Laurențiu Cazan, care a avut la dispoziție și forțe suplimentare din patru centre din teritoriu, între care Ploiești și Constanța”, susținut Carmen Dan.
Cronologia evenimentului, prezentată de Carmen Dan
Carmen Dan a prezentat apoi o cronologie a evenimentelor din 10 august și se oprește la momentul în care o masă de persoane încearcă să blocheze circulația și să intre în curtea Guvernului, subliniind că abia atunci jandarmii își pun echipament de protecție.
„Primul jandarm rănit și transportat la spital - la 16:53. Jandarmii au acționat apoi gradual, defensiv și descurajant.
La ora 18:00 s-a făcut o ședință cu comandanții din teren la care a participat și un procuror militar.
Ulterior și-au făcut apariția ultrașii, dar în mod dezorganizat, folosind manifestanții pașnici drept „scut uman”, ceea ce a împiedicat acțiunea forțelor de ordine.Vine apoi momentul ordinului prefectului.
Acțiunea nu reușește pe bdul Iancu de Hunedoara, unde se retrăseseră. Ultrașii încep vandalizările.
La 22.53 la 112 se semnalează că la un fast-food de pe Buzești unele persoane se manifestă violent. La 23:01 echipajele sosite anunță că nu există astfel de fapte, vor să se retragă, sunt blocați de oameni, cer ajutor de la Jandarmerie. Este momentul în care cei doi jandarmi sunt atacați. O armă de foc este sustrasă.
Se ordonă intervenția. Au fost situații în care persoane care nu evacuaseră piața au avut de suferit în cursul acestei operațiuni.
Majoritatea civililor au reclamat expunerea la gaze iritant lacrimogene, dar acestea sunt folosite legal, în timp ce nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească obiecte contondente la un protest.
452 de persoane au primit asistență medicală la fața locului, 70 dintre acestea au fost duse la spital, între care 14 jandarmi. Trei dintre ei au rămas spitalizați, conform Digi 24. MAI va trata fără discriminare și echidistant această situație. Acesta este raportul”, a mai adăugat Ministrul de Interne.