Cartofii s-au scumpit cu peste 27%, într-o singură lună

30 mai 2014 22:18   Național
Ultima actualizare:

S-au scumpit toate! În luna septembrie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor cu 0,4%, anunţă INS.

Ca urmare, rata anuală a inflaţiei a atins maximum din acest an, 5,33%, mult peste ţinta BNR. Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit legumele, cu 9,85% faţă de august. Cartoful a bătut orice record, cu 27,4% mai mult decât luna precedentă, preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%. În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%).

BNR prognozase pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual. La începutul lunii august, banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar în realitate a fost cu mult depăşită. Motivele ar fi creşterea constantă a preţurilor internaţionale la materiile prime şi alimente, reformele de austeritate din ţările din UE, tensiunile politice. (Marina Dohi)

Mai multe