Casa ei e la 7.500 km de facultate

2 octombrie 2012 16:35   Național
Ultima actualizare:

Vin de la mii de kilometri distanţă, fac câte o zi cu avionul pentru a ajunge acasă, în cel mai fericit caz, dar susţin că merită. S-au îndrăgostit de România, de prietenii pe care şi i-au făcut în studenţie şi de mâncarea românească. Miile de studenţi străini s-au întors de luni în campusurile româneşti.

Îi remarci din prima secundă. Sunt stingheri, abia ştiu câteva cuvinte în limba română sau vorbesc „stricat". Sunt studenţii străni, care vin din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii pentru că la noi taxele sunt mult mai mici decât la ei în ţară. Ca să le fie mai uşor, stau doi câte doi, ca să vorbească aceeaşi limbă. În felul acesta, dorul de casă trece mai uşor. Mulţi dintre ei nici nu auziseră de ţară până să vină aici.

«Vrem să ne facem prieteni»

Pe Younes şi Hamza i-am întâlnit în campusul din Regie. Veniseră să se cazeze. Nu ştiu româneşte şi spun un cuvânt în engleză, două în franceză.

„Am venit de la 3.000 de km distanţă. Suntem din Franţa, de pe Valea Loirei. Avem şi noi universitate foarte bună, dar nu atât de ieftină. Suntem studenţi în anul I, la Politehnică, Facultatea de Fizică. La cămin e ok. Ne place. În primele zile vom vizita şi Bucureştiul şi sperăm să ne facem mulţi prieteni", ne-a spus Hamza.

Alain vine tocmai din Australia

Dar cei mai mulţi studenţi străini sunt la Iaşi, la Facultatea de Medicină. Alain Yachou (30 de ani), student în anul III la Medicină Dentară, vine tocmai din Australia. Locuieşte în oraşul Melbourne şi pentru a parcurge cei 14.000 km până acasă zboară două zile cu avionul.

Mărturiseşte cu mândrie că e pe jumătate român. „Îmi plac sărmăluţele şi mămăliguţa foarte mult, chiar şi mama mea, fiind româncă, îmi gătea acasă, în Australia, specialităţi româneşti".

Înnebuniţi după sărmăluţe

De mâncarea românească e fascinată şi o studentă din Zimbabwe. Ea a făcut senzaţie la inaugurarea anului universitar, când a purtat steagul ţării sale.

A ales România pentru că e ieftin

De la o distanţă considerabilă, de pe continentul asiatic, a venit şi Amit Rijal (33 de ani), student în anul IV la Medicină Dentară. Oraşul său natal este Kathmandu din Nepal, aflat la o distanţă de 5.500 de kilometri de Iaşi.

„Am ales România pentru că este foarte ieftin să studiez aici. Dacă taxele aici sunt undeva la 5.000 de euro, în altă ţară din Europa ar fi de 15.000 de euro", spune studentul asiatic, care s-a însurat cu o suceveancă.

«Românii sunt foarte drăguţi»

13 ore cu avionul până acasă, în Toronto-Canada, face şi Aashish Mishra (18 ani), student în anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi. Singurul inconvenient ar fi limba, mult prea grea.

Din Germania vine Diana Elyan (26 de ani), care a ales să înveţe Medicina la Iaşi. Chiar dacă distanţa care o desparte de familie e de 3.000 km, Diana îşi vizitează rudele cât de des poate, în vacanţele dintre semestre.

« Aici femeile se îmbracă lejer»

Satissh Ananoh este unul dintre cei mai exotici studenţi din Capitala Moldovei. A venit să studieze medicina tocmai din Kuala Lumpur (Malaesya). „La noi, oamenii merg îmbrăcaţi din cap până în picioare, aici e cu totul altfel, mai ales în privinţa femeilor", spune, râzând cu poftă, Sathissh.

Top ţări

Topul ţărilor de unde vin tinerii care au optat să înveţe în universităţile din România:

 Tunisia -1.164 de înscrişi Israel -1.002 Franţa -967 Italia - 950 Grecia -858 Germania -488 Suedia - 440 Maroc - 431 Turcia - 369 Serbia -361

Ţări cu mai puţin de 10 studenţi: Bermude, Botswana, Benin, Etiopia, Oman, Namibia, Rwanda (câte două), Burundi, Nepal, Zambia (câte trei), Guineea şi Coreea de Nord (câte şapte) şi Madagascar (o cerere).

Mai multe