Casa muzeu scoasă la vânzare! 4,5 milioane de euro costă vila Mathilda, pictată de Ștefan Luchian pentru verișoara lui

10 mai 2021 15:29   Național
Ultima actualizare:

Casa muzeu a fost scoasă la vânzare cu 4,5 milioane de euro. Vila Mathilda a fost pictată de Ștefan Luchian pentru verișoara lui și se află în Capitală, în apropiere de Piața Universității.

Vila Mathilda a fost construită special, la cererea exclusivă a Mathildei Rădoi, între anii 1896 -1897, într-o vreme când foarte puține femei dețineau proprietăți.

A fost realizată după planurile arhitectului NC Michăescu şi decorată de arhitectul Alexandru Clavel, împreună cu pictorul Ştefan Luchian.

Vila are demisol, parter și etaj și se întinde pe o suprafață de 932,25 mp. Terenul din jurul clădirii măsoară 1.242,15 mp, potrivit agenției Regatta, pe site-ul căreia se află la vânzare pentru impresionanta sumă de 4,5 milioane de euro.

Imobiul se află aproape de Piața Universității, la 500 m de metrou și este un adevărat muzeu. Este reprezentativ pentru stilul eclectic de la sfârşitul secolului al XIX-lea, păstrează elemente decorative originare sau restaurate în 1983.

Intrarea principală se remarcă prin geamurile de sticlă sculptate, un decor bogat în ipsos și tavane decorate. Holul de recepție a fost decorat cu motive florale și naturale și poartă semnătura lui Ștefan Luchian deasupra uneia dintre uși, fiind gravat anul 1987.

Ștefan Luchian a fost văr cu Mathilda

Celebrul pictor era văr primar cu Mathilda, tatăl său, Dimitrie Luchian fiind fratele lui Gheorghe Luchian, tatăl ei.

Legătura între cei doi veri a fost apropiată, păstrându-se cel puțin patru portrete ale Mathildei realizate de vărul ei.

În camera de zi a Matildei, Luchian își expune măiestria: a pictat pe tencuială pieptănată orizontal, rezultând un efect de tapiserie falsă care se transformă complet în lumină.

Și tavanul este pictat de Ștefan Luchian 

Tavanul este, de asemenea, opera sa – pasteluri ușoare și transparențe de muze și îngeri. Vitraliile din sticlă din Polonia, lambriurile din stejar și o nișă care răspunde în mod simetric celei din holul alăturat completează camera într-un mod fericit.

Din păcate, holul central a fost complet acoperit la cererea proprietarului cu tapet din mătase, cu marigini din lemn masiv, ceea ce a făcut absolut imposibilă recuperarea pricturilor originale.

Casa muzeu se află la vânzare de două luni.

Citește și: 

Am găsit cea mai scumpă casă din București! Cum arată vila de 15 milioane de euro

Mai multe