Câştigi dublu dacă îţi închiriezi casa în regim hotelier

8 octombrie 2016 20:36   Național
Ultima actualizare:

În Bucureşti, o garsonieră se închiriază, în medie, cu 200 de euro pe lună. Asta dacă e ocupată de acelaşi chiriaş, pe durată nedeterminată. Ce-ai zice dacă ai obţine dublu din chirie?! Cum poţi face asta? Simplu – trebuie să o închiriezi în regim hotelier. Iată ce presupune „afacerea”.

Multe persoane care călătoresc în alt oraş pentru 1-3 zile şi au nevoie de cazare preferă să închirieze o garsonieră sau un apartament în detrimentul clasicelor hoteluri sau pensiuni. Se pot bucura de confortul unei locuinţe dotate cu toate utilităţile, la preţ cu 50% mai mic faţă de hotel. Proprietarii exploatează această nevoie, mai ales că şi ei pot câştiga dublu faţă de închirierea clasică, pe termen lung.

„Să presupunem că, prin închirierea în regim hotelier, ai un grad de ocupare de 60-65% pe lună. La o garsonieră, preţul va fi la jumătatea unei camere de hotel din zonă, spre exemplu, poţi lua 20-25 de euro pe noapte. Dacă o închiriezi 20-22 de nopţi pe lună, reuşeşti să câştigi 400-500 de euro. Un apartament cu două camere poate fi închiriat, în Capitală, cu 50-60 de euro pe noapte, iar 3 camere cu 60-80 de euro pe noapte”, ne-a declarat Robert Dobrescu, directorul unei agenţii imobiliare din Bucureşti.

Ca să vă faceţi o idee, preţurile chiriilor clasice sunt la jumătatea celor din regim hotelier: 175-250 de euro pe lună pentru o garsonieră, 200-350 de euro pentru două camere, 200-400 de euro pentru trei camere şi 500-600 de euro pentru patru camere. 

Avantaje şi dezavantaje

Dacă preţul obţinut lunar este cu siguranţă un avantaj al închirierii în regim hotelier, trebuie să ai în vedere şi dezavantajele. Pentru a-ţi face afacerea profitabilă, trebuie să te ocupi de promovarea ei, să te chinui să-ţi găseşti clienţi, să-i aştepţi cu cheia poate la ore nocturne, să stai mereu cu telefonul la ureche. De asemenea, tot tu trebuie să faci curăţenie după fiecare chiriaş sau să plăteşti o firmă de curăţenie. Apoi, un alt dezavantaj este că nu ştii pe cine bagi în casă, că persoane din cele mai diverse îţi vor folosi aparatura electronică şi electrocasnică, mobilierul, iar toate se vor degrada mult mai repede. 

„Câştigul real la închirierea în regim hotelier e cu 50% mai mare decât la închirierea clasică, însă şi stresul şi munca sunt mai mari”, e de părere Robert Dobrescu.

Dacă nu ai timp să te ocupi de o asemenea afacere, mai ai la dispoziţie varianta de a colabora cu o firmă de imobiliare, care îţi va subînchiria casa în regim hotelier, în schimbul unui comision de 30-40% din suma totală obţinută lunar. 

Reguli pe care trebuie să le îndeplineşti

  • Dacă vrei să-ţi închiriezi locuinţa în regim hotelier, va trebui să obţii  de autorizaţii de funcţionare (de la Primărie, Mediu, Ministerul Turismului etc.) şi să plăteşti impozit pe profit. 
  • Locuinţele cele mai căutate de clienţi sunt situate în zone centrale sau bine poziţionate în apropierea mijloacelor de transport în comun.
  • Spre deosebire de chiriaşii stabili, pe termen lung, clienţii tăi de acum nu se vor mulţumi cu un mobilier vechi şi prăfuit. Trebuie să ai în casă condiţii decente, mobilier modern, minimalist, curat, aerisit.
  • Apartamentul mai trebuie să fie dotat cu electronice şi electrocasnice (televizor, frigider, cuptor cu microunde, fier de călcat, uscător de păr etc.), cu lenjerii curate de pat, prosoape şi săpunuri, farfurii, pahare şi tacâmuri. 
Mai multe