Castravetele-medicament ajută diabeticii

26 iulie 2013 17:09   Național
Ultima actualizare:

E de departe mândria cercetătorilor! Se numeşte castravetele "grenadă" sau leguma care luptă cu diabetul zaharat. Tot mai mulţi producători agricoli vor să folosească în grădinile lor astfel de seminţe, cumpărate de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău.

Castraveţii pentru diabet sunt soiuri aduse din America Latină şi adaptate zonei noastre, prin încrucişări cu soiuri autohtone, de echipa de cercetători din Buzău. 

Unul dintre soiurile de castraveţi pentru diabet mai are şi denumirea de castravete "grenadă", deoarece, la coacere, îşi aruncă seminţele. Fructul imatur are striaţii, este amar, iar la maturitate se îngălbeneşte, crapă puţin şi îşi aruncă seminţele la o distanţă destul de mare în jurul plantei. Compoziţia castraveţilor pentru diabet este asemănătoare insulinei, de aceea leguma este recomandată pentru consum bolnavilor de diabet.

„Castravetele pentru diabet conţine 17 dintre cei 18 aminoacizi cât conţine insulina. Este foarte aproape de insulina pe care o folosesc bolnavii de diabet tip B. Nu înlocuieşte insulina, dar ajută bolnavii. Am trimis seminţe în toată ţara şi deja am primit semnale şi de la bolnavii de diabet care spun că se simt bine", declară Costel Vânătoru, cercetător la staţiunea legumicolă Buzău.

Efecte terapeutice are şi castravetele ţepos, "o specie recent introdusă în studiu, tot cu caracter medicinal, care conţine insulină, dar nu în cantitate aşa de mare ca cel prezentat anterior", explică cercetătorul Costel Vânătoru.

Bureţi de spălat din castraveţi

În serele experimentale de la Buzău, se mai cultivă şi o specie de castravete din care se produc bureţi de spălat.

„Este burete vegetal. În interior este o reţea, o pulpă, o ţesătură. Se scoate această epidermă, se extrag seminţele, se scutură, după care se spală bine, se înmoaie și vă puteţi spăla cu el uşor. Este una dintre metodele clasice şi sănătoase de activare a circulaţiei", explică Floarea Burnichi, cercetător al staţiunii buzoiene.

Roşii negre, pentru dulceaţă

Staţiunea îmbunătăţeşte an de an soiurile de legume tradiţionale şi mereu apar ardei din ce în ce mai iuţi, ceapă din ce în ce mai aromată şi mai rezistentă în timp sau tomate cu aspect şi culori noi.

Tomatele negre, tip cireaşă, încep să aibă căutare mai ales în rândul producătorilor de conserve.„Sunt foarte bune pentru dulceaţă, mai ales că au şi pigmentul necesar. Au conţinut mare în vitamina C, au raport zahăr - aciditate echilibrat şi conţinut de licopen, acele substanţe utile în prevenirea cancerului de sân, al prostatei. Au substanţe oxidante utile pentru menţinerea stării de sănătate", spune Floarea Burnichi.

Click!spune

Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, una dintre puţinele din ţară, este renumită printre legumicultori ca fiind principalul generator de seminţe pentru legume tradiţionale. De anul trecut şi până în prezent, cererea de material săditor a crescut de cinci ori dar, din păcate, suprafeţele de teren pe care le deţine staţiunea, 119 hectare, nu permit majorarea producţiei.

Mai multe