Cât costă testul care îți spune dacă ești imun la Covid-19. Îl poate face orice român

18 mai 2020 15:24   Național
Ultima actualizare:

Oricine poate afla dacă a avut coronavirus și a dezvoltat imunitate. Testele pentru depistarea nivelului de anticorpi SARS-COV-2 din sânge sunt de o săptămână accesibile pentru români, în clinicile din toată țara.

Testele de imunitate sunt diferite de testele clasice pentru depistarea Covid-19. Testarea de anticorpi nu arată dacă o persoană este infectată la acel moment, ci dacă a fost infectată în trecut, fără să știe, și a dezvoltat anticorpi. Presupun recoltarea unei probe de sânge, iar rezultatul se dă în 24-28 de ore. ”Prezenţa anticorpilor SARS-Cov-2 sau IgG indică dacă o persoană asimptomatică sau cu simptome ușoare a avut Covid-19 şi a dezvoltat anticorpi, dar şi în ce grad. Ele ajută astfel la identificarea persoanelor care au fost expuse la coronavirus şi au dezvoltat un răspuns imun”, a explicat Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea, unde se fac astfel de teste.

La clinicile private, prețurile variază: 95 de lei costă la Synevo, 120 de lei la Sanador și Medlife, 280 de lei la Regina Maria (incluse două teste - IgG și IgM). Se fac dimineața, pe nemâncate. Pentru acuratețe, se recomandă repetarea testului după cel mult o lună. Aceste teste sunt utile celor care vor să călătorească în străinătate (mai ales că se discută despre un așa-numit pașaport epidemiologic), celor care au nevoie de spitalizare pentru alte afecțiuni decât cele considerate urgente, inclusiv angajatorii ar putea apela la ele pentru testarea angajaților.

Mai multe