Cât de bine ne va fi fără cele 102 taxe
Să fie primit! Asta au spus românii după ce legea care elimină 102 biruri nefiscale, printre care şi taxa radio-tv, a primit girul preşedintelui Klaus Iohannis. Renunţarea la micile biruri, de care românii se lovesc în viaţa de zi cu zi, ne aduce mici economii în portofele, dar nu ne scapă de birocraţie.
La prima vedere, eliminarea celor 102 taxe nefiscale ne îmbunătăţeşte radical viaţa. În profunzime, „legea Dragnea” va crea mai multe dezechilibre în bugetul de stat decât beneficii pentru cetăţeanul de rând. Iată care este impactul real al eliminării taxelor percepute persoanelor fizice!
Timbrul de mediu
Faţă de toate celelalte taxe eliminate, timbrul de mediu era o corvoadă pentru români, fiindcă de multe ori ajungea să fie mai mare decât valoarea autovehiculelor pe care aceştia le deţineau. Taxa, instituită încă din 2007, însă sub denumiri dintre cele mai variate, se aplica tuturor autoturismelor la înmatricularea în România. Valoarea timbrului de mediu se stabilea în funcţie de categoria şi vechimea autovehiculului, capacitatea cilindrică, norma EURO de poluare, valoarea emisiilor de noxe şi tipul carburantului. Cu banii obţinuţi din taxarea autovehiculelor erau finanţate programe guvernamentale precum „Rabla” şi „Casa Verde”. Acum, statul trebuie să aloce bani mai mulţi de la buget pentru continuarea acestora.
Taxa radio-tv
Renunţarea la taxa plătită lună de lună de cetăţean pentru programele TVR şi SRR e considerată de specialiştii în finanţe iresponsabilă şi populistă. În valoare de 6,5 lei pe lună, taxa asigura o sursă de finanţare independentă pentru Societatea Română de Radio şi Televiziunea Română. După îndepărtarea acestei „poveri” de pe umerii cetăţeanului, societăţile media de stat vor fi sprijinite financiar integral de la bugetul de stat.
În toate instituţiile de presă din România, cine vine cu banii dictează linia editorială a canalelor media. În acest caz, cei care deţin puterea la un moment dat au toate pârghiile pentru a controla posturile publice de televiziune şi radio. Banii necesari funcţionării societăţilor media de stat vor fi asiguraţi de la buget, deci tot din impozitele şi taxele românilor. Se vorbeşte daja de alocarea a 34 de lei de cetăţean pentru susţinerea TVR şi a 21 de lei de cetăţean pentru susţinerea Societăţii Române de Radio. Practic, românii vor plăti mai mult pentru funcţionarea celor două entităţi.
Taxe extrajudiciare de timbru
Prin aceeaşi lege au fost eliminate taxa de examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E (6 lei); taxa de examinare a persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere şi a persoanelor care au fost respinse de 3 ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere (84 de lei); taxele pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, cu excepţia celor pentru terenurile agricole şi forestiere (15 lei). Noile reglementări ne scutesc de mărunţiş, însă nu şi de cozile de la ghişee pentru depunerea acestor documente.
Comision efectuare reţineri din pensii
La efectuarea oricăror operaţiuni care nu sunt legate de stabilirea şi de plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale se percepeau tarife sau comisioane procentuale de până la 3%, aplicate asupra sumei totale ce face obiectul operaţiunii financiare. Se achitau prin ordin de plată sau dispoziţie de încasare către casieriile caselor de pensii, în 20 de zile de la înştiinţare. Eliminarea acestui comision este de bun augur pentru pensionari. Tot pentru pensionari au fost eliminate taxele pentru eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare, a adeverinţelor care atestă calitatea, venitul asigurat şi/sau stagiul de cotizare (15 lei) şi pentru adeverinţe solicitate de executorii judecătoreşti (17 lei).
Taxa de paşaport temporar
Statul face cinste şi cu taxa care se plătea până acum pentru eliberarea în regim de urgenţă a paşapoartelor simple. Românii care realizau târziu că le-au expirat paşapoartele şi se adresau în regim de urgenţă direcţiei specializate a Ministerului de Interne erau nevoiţi să achite un tarif suplimentar de 100 de lei pentru eliberarea unui act de călătorie cu valabilitatea de un an. Din februarie 2017, acest tarif nu se mai achită.Specialiştii în finanţe din afara actului guvernamental spun însă că anul se va sfârşi prost, fiindcă Executivul social-democrat va fi nevoit să ia bani de la alte categorii sociale pentru a-şi putea onora promisiunile de dinainte de alegeri. „Orice promisiune populistă şi implementarea ei pot avea efecte teribile. Omul de rând se uită şi spune: plătesc mai puţine taxe. Taxa de timbru, auto, taxa radio-tv, n-o mai plătesc, ce bine! Dar el nu se gândeşte că aceşti bani trebuie să vină de undeva. De unde? De la agenţii economici!”, spune Ionuţ Simion, preşedintele Camerei de Comerţ Americane în România, citat de cotidianul.ro. Impactul bugetar al eliminării acestor taxe este de circa 1,6 miliarde de lei pe an.
Alte taxe pe care nu le mai plătesc persoanele fizice
Eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverinţe, precum şi alte servicii prestate de autorităţi (22 de lei); Acordarea/redobândirea cetăţeniei române (191 de lei); Cerere de schimbare a numelui, diplomă de bacalaureat, diplomă de licenţă, certificate de calificare, atestate profesionale, certificate de competenţe profesionale, certificate de calificare, carte de identitate autoturism, permis armă, permis vânătoare, carnet de muncă, certificat de revoluţionar, titlu de proprietate, brevete şi însemne (21 de lei); eliberarea certificatelor de cazier judiciar (10 lei); aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ (22 de lei); înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei (3 lei).