Cât de greu se intră în audienţă în Capitală. Vezi care sunt primarii care stau cel mai mult de vorbă cu oamenii
Unii se chinuie un an să-şi spună oful la primărie, alţii nu stau prea mult pe lista de aşteptare. Bucureştenii care solicită audienţe primarilor de sector sunt trataţi diferit de cei pe care i-au ales în funcţii publice. Aflaţi mai jos care sunt primarii campioni la audienţe şi care dintre ei au uitat că trebuie să stea de vorbă cu oamenii care i-au votat.
Primarul general Sorin Oprescu e cel care a acordat în acest an cele mai multe audienţe cetăţenilor Capitalei. Municipalitatea a înregistrat cererile a peste 1.190 de oameni, de la începutul anului şi până acum. Toţi petenţii au fost primiţi de edilul-şef, căruia i-au cerut rezolvare la probleme de sănătate, probleme juridice referitoare la aplicarea Legii 10/2001, probleme sociale şi de urbanism. Bucureştenii care au solicitat audienţă au semnalat cazuri de construcţii ilegale, poluare fonică şi au cerut primarului general să intervină pentru consolidarea unor imobile degradate, pentru repararea unor şcoli, dar şi pentru asfaltări, canalizări şi iluminat public. Sorin Oprescu acordă audienţe săptămânal.
Pe locul doi în topul primarilor campioni la audienţe se află edilul sectorului 2, Neculai Onţanu. În cursul acestui an, el aprimit nu mai puţin de 1.117 oameni în audienţă, în fiecare zi de luni. Principalele probleme ridicate de petenţi se referă la lipsa spaţiului locativ, reabilitarea termică a blocurilor, la problemele legate de obţinerea unor autorizaţii şi avize. Pe lângă bucureştenii programaţi în audienţă, edilul mai primeşte în birou, zilnic, câte 3-4 persoane care sosesc la primărie peste programul de lucru.
Deşi nu a preluat mandatul decât de patru luni, primarul sectorului 6, Rareş Mănescu, a primit în audienţă peste 350 de persoane. Edilul îşi primeşte cetăţenii în audienţă în fiecare zi de marţi, începând cu ora 10.00. Cele mai multe solicitări venite din partea petenţilor se referă la programul de termoizolare a blocurilor, la programele de asistenţă socială, la parcări, spaţi verzi şi locuinţe sociale.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, urmează în topul nostru cu 160 de audienţe acordate de la începutul anului şi până acum. Bucureştenii din sectorul 1 care i-au călcat pragul au solicitat intrarea mai rapidă a blocurilor în care locuiesc în programul de reabilitare termică a locuinţelor, executarea unor lucrări în plus faţă de proiectul iniţial de termoizolare, dar şi intervenţia autorităţilor în cazurile de poluare fonică a locatarilor. Chiliman îşi primea cetăţenii în audienţă lunea, însă, din luna septembrie ziua de audienţe s-a mutat marţea.
Cristian Popescu Piedone a primit în audienţă peste 130 de persoane de la începutul anului şi până acum. Numărul „redus” de audienţe, spus reprezentanţii Primăriei sectorului 4, se datorează faptului că edilul se deplasează zilnic în teren pentru a lua contact cu cetăţenii. Problemele semnalate de ei sunt preluate de angajaţii primăriei, 11 la număr, care şi-au împărţit sectorul în 11 zone de acţiune. Piedone organizează şedinţe de audienţă în sala de consiliu a primăriei, o dată pe lună, vinerea, de la ora 8.30, unde participă 350-400 de persoane. Fiindcă cea mai mare problemă ridicată de cetăţeni e lipsa locuinţelor, edilul a decis să organizeze un program special pentru acest tip de audienţe, care se desfăşoară lunar, în ziua de marţi.
Peste 100 de persoane şi-au expus problemele în biroul primarului sectorului 3, Robert Negoiţă. Deşi e primar de doar patru luni, Negoiţă a fost nevoit să găsească soluţii la unele dintre cele mai stringente nevoi ale locuitorilor sectorului: lipsa locuinţelor, programul de reabilitare termică a blocurilor. Edilul nu are o zi specială pentru audienţe, ci îi primeşte pe cetăţeni în ordinea în care s-au înscris pe listă, în funcţie de programul său săptămânal.
Pe ultimul loc în clasamentul nostru se situează primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Edilul de la 5 nu a răspuns solicitării noastre, însă este cunoscut faptul că acesta nu e un fan înfocat al audienţelor. Marian Vanghelie a mărturisit că se confruntă cu sute, chiar mii se solicitări zilnic, dar că nu are timp să răspundă la toate. Un bărbat de 60 de ani, care ceruse o audienţă în urmă cu un an, a murit de inimă după ce anterior ameninţase că-şi dă foc dacă primarul Marian Vanghelie nu-l primeşte să-i asculte oful. Edilul a făcut o declaraţie şocantă în urma acestui incident terifiant petrecut în faţa sediului Primăriei sectorului 5. „Mă feresc de lucrurile astea, dau bani, însă, când aud de probleme, fug! Poate să se şi spânzure cineva. Îşi spun sincer, chiar dacă eram în primărie, nici nu-l primeam pe acest bărbat. Eu primesc zilnic peste 1.600 de mesaje, credeţi că răspund la toate?”, a declarat Vanghelie pentru ziarul Adevărul.