Cât de potrivită e Piața Victoriei pentru un târg de Crăciun. Ce spun specialiștii

1 decembrie 2017 14:52   Național
Ultima actualizare:

Piața Victoriei din București va fi, în această lună, locul de desfășurare a unui târg de Crăciun, organizat de Primăria Capitalei. Pentru prima dată după 1990, Bucureștiul va avea două târguri de sărbători, iar decizia organizării unui eveniment paralel în Piața Victoriei a fost luată de edili pe nepusă masă. Piața Victoriei era locul preferat de bucureșteni pentru protestele îndreptate împotriva guvernului. Ce spun arhitecții, specialiști în urbanism, despre alegerea acestei zone publice ca loc de desfășurare a unui târg de Crăciun.

Târg de sărbători - festival de colinde și obiceiuri de iarnă” e un eveniment organizat de două instituții subordinate Primăriei Capitalei, la cererea primarului Gabriela Firea. Evenimentul va avea loc în perioada 5-17 decembrie, însă amenajarea spațiului va începe sâmbătă, 2 decembrie 2017. Decizia primăriei i-a nemulțumit pe organizatorii acțiunilor de protest, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, care au reușit să scoată în stradă sute de mii de bucureșteni începând cu luna februarie a acestui an.

Specialiștii în urbanism și peisagistică au păreri împărțite vizavi de alegerea acestui loc pentru un spectacol de colinde. Piața Victoriei nu a găzduit niciodată concerte, fiind mai degrabă locul preferat de bucureșteni pentru exprimarea nemulțumirilor.

„Așa cum se învăța la cursul de urbanism în urmă cu 40 de ani, un spațiu urban trebuie să îndeplinească niște condiții specifice pentru a găzdui manifestații publice, indiferent de natura lor. Piața Victoriei nu îndeplinește aceste condiții, dar după cum se dovedește în ultimul timp, aglomerările publice sunt totuși posibile, fără a lua în considerație funcționalitatea optimă a spațiului, nici pentru manifestările respective propriu-zise, nici pentru desfășurarea celorlalte activități curente”, ne-a spus prof. dr. architect Alexandru Sandu, decan al facultății de Urbanism și Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu București (1990-2000).

Arhitectul Arpad Zachi are o părere contrară: „Nu văd nici un impediment să organizezi un astfel de eveniment în Piața Victoriei, dacă traficul auto nu are de suferit. Piața Victoriei e un spațiu public foarte puțin folosit și atâta vreme cât nu încurcă circulația autovehiculelor nu consider că e un impediment. Peste tot în lume sunt astfel de târguri de Crăciun”, a declarat pentru ziarul nostru architectul Arpad Zachi, lector Urbanism la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București.

O reacție a avut și premierul Mihai Tudose, care consideră inițiativa primăriei total neinspirată. „Un târg de Crăciun în mijloc, că veni vorba, nu cred că este cea mai inspirată decizie. În primul rând, spuneți-mi dumneavoastră cum ajungeți acolo? Că nu prea sunt treceri de pietoni. E complicat”, a spus premierul Mihai Tudose, care speră ca primarul Gabriela Firea să-și dea seama de implicațiile acestei alegeri.

În replică, primarul Gabriela Firea spune că nu intențioanează să restrângă dreptul cetățenilor de a manifesta în public.

„În toate capitalele europene, spațiile publice se transformă, la sfârșitul anului, făcând loc evenimentelor legate de Sărbători sau pur și simplu devenind mai vesele, mai luminoase, mai prietenoase. Același lucru ne-am propus și noi să facem în București, cu bună credință și fără niciun fel de alte gânduri ascunse. Nu intenționăm să intrăm în conflict cu nimeni și nici să restrângem în vreun fel drepturile cetățenilor. De aceea sunt cu atât mai greu de înțeles luările de poziție eminamente politice în legătură cu evenimentele organizate de Primărie pe parcursul lunii decembrie. Spiritul Crăciunului presupune să fim, dacă nu mai buni, măcar mai toleranți și să învățăm să privim cu mai multă atenție la nevoile celor de lângă noi”, a declarat primarul Gabriela Firea.

Ce va organiza primăria în Piața Victoriei

Târg de sărbători - festival de colinde și obiceiuri de iarnă” e un eveniment de sărbători organizat de Primăria Capitalei, prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS și Centrul Cultural al municipiului București – ARCUB, în perioada 5-17 decembrie. În alveola centrală a pieței va fi amenajată o scenă, cu dimensiunile de 10 x12 metri. Aceasta va fi poziționată cu spatele către Parcul Kiseleff. Tot în piață vor fi amplasate circa 30 de căsuțe, de unde bucureștenii vor putea cumpăra vin fiert, cadouri și obiecte de artizanat. Conform primarului Gabriela Firea, circulația auto nu va fi restricționată și în piața vor fi trasate mai multe treceri de pietoni, temporare, pentru facilitarea accesului în zona târgului.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar al Capitalei au confirmat pentru recorder.ro că nu există, deocamdată, nici măcar un program al târgului, dar „se va discuta”.

„Asta-i viața, ce să fac? Practic, ceea ce se face în Piața Constituției, facem și noi în Victoriei. Nu-mi doream Victoriei, având în vedere simbolul pe care îl reprezintă locul, dar… Lumea ne cere să nu ne ducem, să nu facem. Dar am și eu o întrebare: vă dați toți demisia, cu noi împreună? Toți suntem funcționari sau muncim sub aceeași conducere politică. Am primit o dispoziție de primar, e ca și cum nu ți-ai îndeplini ordinul de serviciu. Următoarea mișcare care mai este? Să fii în comisia de disciplină”. Mihaela Păun, directorul ARCUB, conform sursei citate.

Lipan Țăndărică a refuzat să cânte

Cunoscutul muzician Ovidiu Lipan Țăndărică, invitat să cânte la acest eveniment din Piața Victoriei, a anunțat pe Facebook că refuză să urce pe scena din piață.

„Eu am cântat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Universităţii, fiind locurile istorice unde se organizează Târgul de Crăciun. Piaţa Victoriei este piaţa celor care doresc să se manifeste, nu un loc al muzicii, culturii sau diversiunii. În oricare dintre cele două locuri cânt cu drag şi îmi doresc să transmit energia şi vibraţia mea românilor cu ocazia Centenarului”, a scris Ovidiu Lipan Ţăndărică. 

Mai multe