Cât e ficţiune şi cât e adevăr în povestea «vampirul» Andreas Bathory? Ce spun reprezentanţii Castelului Bran
Povestea „românului” Andreas Bathory care susţine că este un vampir veritabil, fiu al lui Vlad Dracul, i-a pus pe jar chiar şi pe proprietarii Castelului Bran. După ce interviul tânărului vampir a făcut senzaţie în mai multe publicaţii britanice, mulţi şi-au pus întrebarea cât din ceea ce spune Andreas este adevărat şi cât imaginaţie?
Trăieşte în catacombele Castelului Bran, doarme în sicriu şi se hrăneşte cu sângele “lebedelor negre”. Asta a povestit Andreas Bathory, un tânăr care-şi ascunde vârsta şi identitatea reală, într-un interviu acordat zilele trecute tabloidului britanic „The Sun”. El mai spune că a devenit vampir în urmă cu patru ani, după ce Vlad Ţepeş însuşi i-a apărut în vis. L-a numit “fiul” său şi de aceea, acum, se consideră român.
Locuieşte în catacombele de sub Castelul Bran, doarme în coşciugul lui, meditează şi bea sânge. “Este un personaj bine cunoscut de angajaţii Castelului Bran, care l-au întâlnit la aproape toate evenimentele publice care s-au organizat aici în ultimul an. Este mereu o prezenţă discretă, pitorească, bucurându-se, alături de o doamnă la fel ca el, de momentele culturale sau de cele culinare de la Restaurantul Casa de ceai. Mereu politicoşi, zâmbitori, au fost priviţi de fiecare dată cu simpatie de ceilalţi vizitatori sau clienţi ai Castelului Bran, în ciuda aspectului”, ne-a declarat Bogdana Balmuş, PR manager al castelului.
Ea a ţinut să precizeze că “domnul Andreas Bathory nu are nici un fel de raport juridic cu Castelul Bran, nu este angajatul sau consultantul nostru”. Într-adevăr, tânărul a fost prezent şi la petrecerea de Halloween de anul trecut şi a anunţat pe pagina lui de Facebook că va participa şi anul acesta la petrecerea “monstruoasă”.
Tânărul, care spune că a fost ales conducătorul Ordinului Dragonilor, are şi câţiva adepţi, care-l însoţesc adesea în plimbările sale. De exemplu, în această vară, ei au vizitat Sinaia şi Castelul Peleş, de unde au postat fotografii apreciate de “vampiri” sau “dragoni” de prin alte ţări.
«Castelul Bran e un spaţiu magic»
Reprezentanţii castelului nu sunt deloc miraţi de astfel de prezenţe excentrice.
“Aici, de mai bine de nouă ani, se construieşte, se întreţine şi se dezvoltă un spaţiu magic, în care realitatea se împleteşte cu legenda, un spaţiu în care fantezia prinde viaţă. Este un loc în care fiecare este liber să creadă, să viseze, să imagineze lumi în care strigoii, ielele, vampirii, vrăjitoarele sunt personajele principale”, ne-a mai spus Bogdana Balmuş. Castelul Bran este vizitat anual de circa un milion de turişti.