Cât plătește România, anual, pentru bolile cauzate de fumat?
Primul Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sănătate din România, lansat miercuri, arată câteva cifre înfricoșătoare legate de fondurile care se alocă anual pentru tratarea bolilor asociate fumatului.
Astfel, la nivelul anului 2012, sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde de lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Dacă ne raportăm la suma totală plătită pentru cele 4 categorii de boli asociate fumatului (4.316.325.217,4 lei), respectiv bolile cardio-vasculare, bolile cerebro-vasculare, cancerul și bolile respiratorii și tuberculoza, fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli.
Mai mult, în anul 2012, cheltuielile totale pentru sănătate au fost în valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuită din cauza fumatului reprezintă 5,7%.
Același studiu arată că numărul total de cazuri spitalizate în anul 2012 pentru toate cele 4 categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului.
Fumatul reprezintă cel mai grav factor de risc, ucigând anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoza și malaria la un loc.
În România anului 2014, peste 40.000 de oameni mor datorită bolilor atribuibile fumatului.
„În România anului 2014, se fumează fără restricții în locurile publice (nerespectarea art. 8 al Convenției), încă industria tutunului interferează cu politicile publice în acest domeniu (nerespectarea art. 5.3 din CCCT), încă serviciile de asistentă pentru renunțarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzător (art. 14 din CCCT nu este implementat), iar exemplele ar putea continua. Este timpul ca factorii de decizie din România să facă o alegere clară: aceea a respectării și promovării sănătății celor ce i-au ales să îi reprezinte”, a declarat Cornel Radu-Loghin, director Politici și Strategii, ENSP.