Cât poţi păstra în frigider mâncarea de Crăciun

26 decembrie 2017 17:43   Național
Ultima actualizare:

Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu toxiinfecţii şi probleme digestive, apărute pe fondul consumului excesiv de mâncăruri. Nutriţioniştii australieni au observat că majoritatea afecţiunilor digestive apar din cauza consumului de mâncăruri alterate. Iată cât putem ţine mâncarea de la Crăciun în frigider!

Aloysa Hourigan, şefa Biroului Australian de Nutriţie, spune că temperatura ideală din frigider este de 6-8 grade Celsius. Însă produsele din ouă, pui, porc sau lactate au grade diferite de alterare. De aceea, trebuie să respectăm anumite reguli de conservare. Atenţie: pentru maioneza făcută în casă, de obicei folosită în salata de boeuf, nu este normal să fie consumată la mai mult de 48 de ore după ce a fost preparată!Şunca de porc. Un picior de porc afumat este piesa de rezistenţă a mesei de Crăciun. Însă dacă nu se mănâncă integral, trebuie păstrat într-un vas cu capac pentru a nu se usca şi pentru a nu se oxida. Dacă este preparat cu o crustă de sare, carnea poate rezista şi până la masa de Anul Nou. Dacă nu are sare, se recomandă congelarea.Friptura de porc. Puteţi să ţineţi friptura gătită pentru masa de Crăciun maximum 48 de ore în frigider. Friptura de porc este unul dintre alimentele care prezintă un risc ridicat de alterare. „E recomandat să setaţi temperatura din frigider la 5 grade sau mai puţin pe perioada Sărbătorilor. Creşte nota la electricitate, dar scade riscul de îmbolnăvire”, susţine Hourigan.Mâncărurile din pui. Nu păstraţi mai mult de 48 de ore carnea gătită de pui. „Dacă v-a rămas multă mâncare după masa de Crăciun, aşteptaţi să se răcească şi apoi mutaţi-o în congelator”, ne sfătuieşte nutriţionistul. Carnea de pui este un fel de magnet pentru salmonella şi campyllobacter, responsabile cu diareea, senzaţia de vomă şi durerile de cap.Salata de boeuf. Nu se pune niciodată neacoperită în frigider şi nu se păstrează mai mult de 48 de ore de la preparare. Primul semn că maioneza nu mai este bună de mâncat este atunci când formează o crustă. Salata de boeuf este o veritabilă „bombă calorică” şi pune la grea încercare sistemul digestiv, de aceea trebuie consumată cu moderaţie.

Mai multe