Cât rezistă coronavirusul în lift și ce trebuie să faci pentru a preveni infectarea
Spațiu mic, închis, pe care îl folosesc simultan mai multe persoane, liftul este printre cele mai periculoase locuri de unde poți contacta coronavirusul. Specialiștii de la Universitatea din Amsterdam au făcut un experiment pentru a vedea cât timp rezistă particulele cu SARS-CoV-2 într-un lift de spital, iar rezultatul trage serioase semnale de alarmă.
Când ușile sunt închise, virusul rezistă 30 de minute
Particulele ce conțin Covid-19, rezultate în urma tusei sau a strănutului, pot rezista 30 de minute într-un lift, dacă ușile sunt ținute închise, arată cercetătorii citați de Daily Mail. Dacă ușile sunt ținute deschise, picăturile dispar în 4 minute. Într-un lift aglomerat, ușile se închid și se deschid constant, caz în care virusul poate supraviețui 10 minute, mai dezvăluie studiul. Cel mai mare risc într-un astfel de lift folosit continuu este tocmai aglomerația, numărul mare și diversitatea oamenilor care staționează în el.
Cum previi riscul de infectare în lift
- În primul rând trebuie să porți mască, indiferent dacă ești singur sau cu cineva. Poate înaintea ta liftul a fost folosit de un bolnav care a vorbit la telefon, a tușit, a atins butoanele.
- Evită aglomerația. Ideal este să urci singur, nu cu alte persoane străine. Dacă folosești liftul unei instituții cu multe persoane și multe etaje (spital, mall, bloc de birouri), nu te înghesui, ci așteaptă la rând, permițând folosirea doar unui număr limitat de oameni.
- Urcă pe scări! Este cel mai simplu și mai sigur.
- Când ai ieșit din lift, dezinfectează-ți mâinile cu soluții pe bază de alcool. Cu siguranță ai atins butoane și mânere atinse înainte de alte persoane.
- O soluție ar mai fi să apeși butoanele cu cotul, nu cu degetul. Sau să porți mănuși pe care apoi să le arunci.
- Studiul cercetătorilor din Amsterdam arată, potrivit stirileprotv.ro, că, pe lângă purtarea măștii, un sistem de ventilație care să funcționeze în permanență reprezintă o altă soluție pentru reducerea riscului de răspândire a coronavirusului.