Cât se poartă mărţişorul şi de ce nu se leapădă oricum. Tradiţii de 1 martie

1 martie 2020 15:43   Național
Ultima actualizare:

De 1 Martie, fetele și femeile poartă mărțișoarele primite de la băieți și bărbați. În Bucovina și în alte zone din țară, băieții și bărbații primesc mărțișor. Tradiţia populară ne învaţă şi cât trebuie purtat mărțișorul.

De 1 martie, fetele şi femeile poartă mărţişoare confecţionate din şnur, împletit din două fire de culori diferite, de obicei roşu şi alb, cu ciucuri, la care se lega un bănuţ sau o cruciuliţă.

Legenda spune că firul roşu se împleteşte cu firul alb pentru că reprezintă îmbinarea iernii cu primăvara, scrie adevarul.ro.

Totodată, din 1 martie şi până în data de 9 se aleg babele, iar cum va fi vremea în ziua aceea, aşa va fi şi anul celui care şi-a ales-o.

 “Combinaţia de alb şi roşu nu este altceva decât expresia vizuală a relaţiei dintre om şi mediu sau de viaţă. Albul reprezintă lumina, puritatea, candoarea, iar roşul viaţa, fiind expresia sângelui, deci pulsare, vitalitate şi, întotdeauna, tinereţe. În firul mărţişorului se împletesc cele două semnificaţii - lumina şi viaţa”, explică Doina Işfanoni, cercetător ştiinţific la Muzeul Satului din Capitală, citată de adevarul.ro.

Cât se poartă mărţişorul

Tot tradiţia populară ne învaţă care este momentul cel mai prielnic pentru dăruirea mărţişorului, dar şi cât trebuie el purtat. Se spune că trebuie pus înainte de a te da jos din pat deoarece e bine să fii protejat şi să ai noroc tot anul.

De obicei, mărţişorul se poartă 9 zile. În unele zone ale ţării acesta se poartă până când înfloresc pomii, iar în altele până când înfloresc bujorii.

entru că există credinţa conform căreia mărţişorul trebuie lăsat pe ceva care să-i transfere calităţile celui care l-a purtat. Astfel, el nu se "leapădă" oricum, deoarece acolo, "închis" în mărţişor, se află o parte din norocul tău. După cele nouă zile dedicate purtării mărţişorului, vin ”Mucenicii”.

Citește și:

Frumoasa legendă a ghiocelului. De ce gingașa floare este albă

Cum se aleg Babele. Legenda Babei Dochia

Mai multe