Câte au făcut în 25 de ani responsabilii pentru Mineriada din 1990!
Click! îţi spune ce au făcut din 1990 şi până acum cei cinci care au orchestrat Mineriada, Ion Iliescu, Petre Roman, generalul Victor Athanasie Stănculescu, Miron Cozma şi Virgil Măgureanu. Sunt eroii acelor ani şi cei consideraţi vinovaţi de procurorii Parchetului Înaltei Curţi pentru Mineriada din 13-15 iunie 1990. Toţi au rămas cu amintirea acelor zile cumplite, dar s-au bucurat nestingheriţi de cei 25 de ani care au urmat.
Ion Iliescu, preşedintele «sărac şi cinstit»
“Iliescu apare, soarele răsare”. Aşa îi cântau muncitorii din marile uzine ale Capitalei, preşedintelui Ion Iliescu. Era întâiul om în stat în acele zile şi este considerat autorul moral al primei Mineriade.
Şi-a apărat toate deciziile din acele vremuri tulburi spunând sec: “Aşa a fost istoria, am evitat o lovitură de stat”. A rezistat eroic la Palatul Cotroceni timp de trei mandate şi a ieşit pe uşa din faţă spunând: “Sunt sărac şi cinstit”. Dar în spatele lui i-a lăsat pe alţii să fure. Ajuns la 85 de ani, a fost scos pe tuşa politicii abia zilele trecute, când noul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, l-a lăsat fără ultima funcţie, preşedinte de onoare al partidului, pe care chiar el l-a înfiinţat.
Petre Roman, premierul «Playboy»
Dacă Ion Iliescu era “Dumnezeul României”, Petre Roman a fost Sf. Petre al acelor vremuri. Oficial, era şeful guvernului şi procurorii spun că, fără el, nu ar fi fost Mineriadă. S-a remarcat în acele vremuri prin succesul la femei şi puloverul croşetat de care nu se despărţea. Acum, ajuns la 69 de ani, a rămas în prim-planul politicii, fiind deputat în Parlament. Are acelaşi succes la femei, fiind însurat cu o cântăreaţă, Silvia Chifiriuc, mai tânără decât el cu 26 de ani. Divorţul de prima soţie, după 30 de ani de mariaj, a fost unul dintre puţinele scandaluri în care a fost implicat. Spre deosebire de ceilalţi doi protagonişti ai evenimentelor de atunci, are ceva avere: o locuinţă în oraşul Voluntari din Ilfov, tablouri de 20.000 de euro, trei maşini şi depozite bancare de 48.000 de euro şi 68.000 de dolari.
Măgureanu cultivă afine
A fost şeful SRI în perioada 1990-1997 şi e considerat eminenţa cenuşie a Mineriadei. Ajuns la 74 de ani, a primit citaţia de la Parchetul ÎCCJ în comuna Hodod, din Satu Mare, unde s-a retras şi deţine o livadă de 10 ha şi o plantaţie de afine. Are şi o fabrică pentru prelucrarea acestor fructe.
Miron Cozma s-a apucat de televiziune
A trecut de la cel mai temut lider sindical la viaţa de puşcăriaş orgolios, a fost apoi poet şi personaj monden. Este, pe scurt, povestea lui Miron Cozma, liderul ortacilor veniţi în noaptea de 13 spre 14 iunie din Valea Jiului să pacifice Bucureştiul. A fost condamnat la închisoare pentru alte două mineriade, cele din 1991 şi 1999, dar niciodată nu a plătit pentru evenimentele din 1990. După ieşirea din închisoare a fost pe rând politician şi personaj monden. Din cele trei căsătorii, cel mai mult s-a vorbit de ultima, cea cu artista Marinela Niţu, o iubire cu năbădăi care l-a adus pe prima pagină a ziarelor. Spre deosebire de alţi sindicalişti, se declară sărac, deşi este directorul unei televiziuni şi preşedintele propriului partid politic.
Generalul Stănculescu joacă la cazinou
A fost şeful Armatei şi a fost acuzat că în loc să încerce potolirea minerilor i-a ajutat. La 87 de ani, se poate mândri cu o biografie de film. A trecut de la brigadier pe şantiere comuniste la ministru al apărării care a dat ordinul de împuşcare a soţilor Ceauşescu. În 2003, soţia sa s-a sinucis, aruncându-se de la etajul doi al imobilului în care locuiau. A făcut închisoare din 2007 până în 2014, pentru reprimarea demonstraţiilor de la Timişoara.
Ce face acum? Umblă îmbrăcat în costume scumpe şi se distrează prin Insulele Virgine. “Joc la cazinou. Pentru asta am fost la Londra, la Monte Carlo şi mă simt relaxat atunci când joc”, povestea acum câţiva ani generalul.