Câte zile libere plătite își mai pot lua părinții, până la vacanța de vară

29 aprilie 2020 14:22   Național
Ultima actualizare:

De când s-au închis școlile, autoritățile au dat o lege prin care părinții care nu pot lucra de acasă au dreptul, la cerere, să primească zile libere plătite pentru a sta cu cei mici. Cum școlile rămân închise până în septembrie, facilitatea aceasta se prelungește. Iată câte zile libere de concediu se mai pot lua și în ce condiții!

Legea 19/2020 permite salariaților care au copii până în 12 ani să ceară angajatorului libere plătite. Acestea nu pot fi scăzute din alte tipuri de libere la care salariatul are dreptul (concediu de odihnă, concediu fără plată, libere legale etc.) și nu se pot acorda pe timpul vacanțelor școlare legale (vacanța de Paște, vacanța de vară). Pot solicita aceste zile libere de la angajator cei care au o activitate incompatibilă cu munca la domiciliu sau telemunca. O altă condiție este ca celălalt părinte să nu beneficieze și el de libere plătite sau să nu se afle în concediu de odihnă, concediu fără plată sau concediu de creștere a copilului.

Facilitatea se aplică în practică din 21 martie până în prezent, dar, cum școlile rămân închise, va fi prelungită, explică avocatnet.ro, care detaliază câte zile libere a primit și câte mai poate primi un părinte în perioada următoare:

  • 21 martie – 3 aprilie (perioadă de cursuri suspendate): 10 zile lucrătoare
  • 4 – 21 aprilie (perioadă care a inclus vacanța de primăvară și 3 libere legale de Paște): 10 zile lucrătoare
  • 22 aprilie – 12 iunie (perioadă care va include 4 libere legale pentru Ziua Muncii, Ziua Copilului și Rusalii): 35 de zile lucrătoare
  • 13 iunie – 13 septembrie, pe timpul vacanței de vară, nu se pot cere libere plătite.

Un calcul simplu arată că un părinte își poate lua în total 55 de zile libere plătite de la angajator, ceea ce poate afecta serios activitatea și bugetul firmei (căci suportă parțial costurile salariale), atrag atenția economiștii.

Mai multe