Catedrala de buzunar din București. Iată cel mai mic lăcaș de cult catolic din lume

1 februarie 2019 18:13   Național
Ultima actualizare:

Cu patru luni înainte de sosirea papei Francisc în România, Click! vă spune povestea celei mai mici catedrale catolice din lume, aflată pe o stradă din Bucureşti. Este vorba de biserica greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare”, ridicată în 1909.

Există locuri şi clădiri necunoscute în Bucureşti, deşi reprezintă pagini de istorie. Catedrala greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare” este un monument istoric aflat pe strada Polonă la nr 50. O zonă foarte liniştită, din centrul oraşului, a fost ales drept casă pentru acest lăcaş de cult în care cu greu încap 150 de persoane. Preotul Andrei Mărcuş ne-a povestit că, potrivit arhivelor, biserica a fost ridicată în urmă cu 110 ani de Raymund Netzhammer, arhiepiscop latin de Bucureşti, pentru credincioşii români stabiliţi în Vechiul Regat.

Biserica a fost obiectul unui proces

Lucrarea a fost încredinţată arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti, cel mai bun specialist în arhitectură moldovenească al epocii lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. De împodobirea şi pictarea bisericii s-au apucat mai mulţi pictori germani. Primul slujitor al bisericii a fost Demetriu Radu, ce fusese parohul comunităţii greco-catolicilor ardeleni din Bucureşti şi cumpărase în 1892 terenul pe care s-a construit bisericuţa. A murit în 1920 în urma atentatului cu bombă din Senatul României, fiind prima victimă dintr-un lung şir de jertfe ale preoţilor care au slujit aici. Toţi cei care au urmat au sfârşit în închisorile comuniste, iar acum, în alte vremuri, catedrala încearcă să-şi regăsească importanţa. “În perioada 1948-2007, catedrala a fost folosită drept biserică ortodoxă, fiind creată o parohie specială. Asta, cu toate că în acte a rămas a cultului greco-catolic”, ne-a povestit preotul Andrei Mărcuş. În cele din urmă, cele două culte s-au judecat, iar catedrala a revenit deţinătorului iniţial. Acum, nu doar că şi-a recăpătat rolul iniţial şi istorie, dar deţine şi un record mondial. 

Mai multe