Catedrala Neamului se apropie de Coloana Infinitului

26 iunie 2015 23:06   Național
Ultima actualizare:
Content image

Monumentala catedrală care se ridică în Bucureşti, în curtea Palatului Parlamentului, a depăşit cu puţin cota de 27 de metri. Muncitorii lucrează la o înălţime aproape similară celei la care se ridică celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi, Coloana Infinitului.

Impunătorul lăcaş de cult a depăşit deja la înălţime monumente importante din Bucureşti, cum sunt Arcul de Triumf (17 metri) şi Monumentul Eroilor Aerului (20 metri), şi îşi face loc printre nori. Conform proiectului, edificiul se va înălţa până la 120 de metri şi va face ca imobilele din jur să pară nişte căsuţe de joacă pentru copii. În acest moment, 260 de muncitori lucrează la montarea de armături rigide în zona casei scării dintre abside (încăperi semicirculare ale altarului) şi altar, dar şi la închiderea zidăriei pentru placa de la cota 27, în zona caselor de scară dinspre partea de vest.

Edificiul este finalizat în proporţie de circa 50% („la roşu”) şi ar trebui să fie gata în iunie 2017, când oamenii Bisericii vor să suţină aici primele slujbe. Proiectanţii şi inginerii spun că lăcaşul de cult va „înghiţi” 100.000 de metri cubi de beton, adică atât cât e necesar ridicării a zece blocuri cu zece etaje. Lucrarea se realizează cu eforturi financiare mari, iar banii vin de la credincioşi (donaţii), din alocaţii guvernamentale şi de la Primăria generală. Conform reprezentanţilor Patriarhiei, monumentul va costa cel mult 100 de milioane de euro, fără finisaje, nu 300-400 de milioane de euro, cum s-a vehiculat iniţial. Catedrala a fost proiectată să reziste la cutremure de 8,5 grade pe Richter. Conform reprezentanţilor Bisericii, care au analizat frecvenţa marilor seisme din zona Vrancea, lăcaşul de cult va trebui să dea piept cu 8-9 cutremure de peste 7 grade în cei 500 de ani de viaţă garantată de constructor. Citeşte aici câteva lucruri mai puţin ştiute despre această catedrală.

Content image

Cifrele catedralei

  • 2007 este anul sfințirii locului și al punerii pietrei de temelie
  • 2011 este anul începerii efective a lucrărilor
  • 46 de milioane de euro s-au cheltuit până acum
  • 45 de milioane de euro mai sunt necesare pentru terminarea „la roșu”
  • 100.000 de metri cubi de beton se vor folosi la această construcție
  • 45.000 de tone de armătură vor fi folosite
  • 260 de muncitori lucrează pe șantierul viitoarei catedrale
  • 320 de metri lungime va avea altarul acestei construcții
  • 5.000 de oameni vor putea asista la slujbă în incinta bisericii
Mai multe