Cathedral Plaza va fi demolată?

25 ianuarie 2013 10:52   Național
Ultima actualizare:

Preotul Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti (ARCB) a explicat pentru Bursa că nu mai există căi de atac.„Justitia a hotărât irevocabil că această clădire ilegală trebuie să fie demolată pentru protecţia Catedralei Sfântul Iosif”, se arată într-un comunicat al ARCB.

Pe de altă parte însă, avocatul Robert Roşu, partener coordonator la „Tuca Zbârcea Asociaţii”, care-l reprezintă pe dezvoltator, consideră că decizia pronunţată de instanţa din Târgovişte „nu are nici un impact asupra dreptului de proprietate asupra Cathedral Plaza, întrucât proprietarul clădirii nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces”.

Potrivit avocatului, „Millennium Building Development” (MBD), dezvoltatorul proiectului, nu a fost citat ca parte în acest dosar, adăugând: „Principiul relativităţii nu permite ca efectele unei hotărâri să se producă asupra unor entităţi care nu au luat parte la judecată şi nu s-au putut apăra - aşa fiind, hotărârea nu este opozabilă proprietarului clădirii”.

În luna iunie a anului trecut, Tribunalul Dâmboviţa a emis o sentinţă civilă care îl obliga pe edilul şef al Capitalei „să dispună desfiinţarea turnului Cathedral Plaza şi să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţie a Catedralei Sf. Iosif”. Sentinţa a fost atacată prin recurs. De-a lungul timpului, au fost mai multe procese pierdute de dezvoltator.

Constructia controversatului imobil a început în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje din centrul Capitalei ridicându-se la 60 de milioane de euro.

După demararea lucrărilor, a fost suspendată autorizaţia de construire, ulterior, reprezentanţii dezvoltatorului anunţând, într-un comunicat de presă, că imobilul a fost vândut, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic. Aceştia au considerat că sentinţa Justiţiei este tardivă.

O eventuală demolare a clădirii înalte de 75 de metri ar costa, spun specialiştii, peste 2,5 milioane de euro.

Mai multe