Câți bani au cheltuit românii în minivacanţa de 1 mai!

3 mai 2018 8:20   Național
Ultima actualizare:

Portofelele românilor care s-au distrat de 1 mai pe litoral sunt tot mai goale! Nici nu e de mirare din moment ce turiştii nu s-au uitat la bani când s-au aflat în punctul zero al distracţiei. În total, cei aproape 100.000 de petrecăreţi au scos din buzunare aproape 4 miliaone de euro doar pentru cazare, acestă deschidere de sezon estival fiind una dintre cele mai mari reuşite.

Hotelierii şi patronii cluburilor îşi freacă mâinile de bucurie, căci au şi de ce. Conturile lor s-au umplut, în timp ce petrecăreţii au tăiat de pe listă distracţiile în următoarea perioadă. În jur de 98.000 de turiști au ajuns anul acesta, în minivacanța de 1 Mai, în diverse stațiuni din țară, unde au cheltuit aproximativ 3,7 milioane de euro, cu aproape 0,2 milioane de euro mai mult decât în anul 2017. Estimarea aparţine Federaţiei Patronatelor din Turism şi se referă doar la sumele încasate de proprietarii unităţilor de cazare. Pe litoral sau la munte, zeci de mii de oameni au închiriat şi apartamente. Mulţi bani s-au chletuit şi în cluburi, unde s-au organizat petreceri de fiţe. Două dintre cele mai în vogă localuri aflate la mare au avut câştiguri de aproape 1 milion şi jumătate de euro.​

Patronii de cluburi au împrumutat reţeta din afară şi au oferit momente care să-i facă pe clienţi să se simtă milionari pentru câteva seri. Şampaniile au fost aduse cu roaba, însoţite de artificii şi pe fondul imnului din Liga Campionilor, un astfel de moment fiind o adevărată aroganţă pentru cei acre l-au "comandat". 

"Din datele noastre, putem estima pentru această perioadă încasări de aproximativ 12,7 milioane de lei în toate destinațiile turistice din țară doar din mâncarea şi distracţia turiștilor, în condițiile în care un român a cheltuit, în medie aceeași sumă ca anul trecut, adică 120 de lei pe zi, în afară de cazare și mic dejun. La această sumă se adaugă aproximativ 17,4 milioane de lei pe cazare și mic dejun, ceea ce conduce la o estimare a cheltuielilor totale ale românilor care au mers în minivacanța de 1 Mai în țară de 30 de milioane de lei (aproximativ 6.4 milioane de euro)”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședinte executiv al FPTR.

Destinația cea mai populară pentru minivacanța de 1 mai a rămas litoralul românesc. Din datele puse la dispoziție de către hotelieri, de 1 Mai au s-au cazat pe litoral, în structurile clasificate, în jur de 28.000 de turiști, tarifele pornind de la 80 lei pentru o noapte de cazare și ajungând până la 450-500 lei. „Cifrele vehiculate, de 78-80.000 de turiști ajunși pe litoral în aceste zile nu sunt realiste și depășesc cu mult capacitatea structurilor de cazare clasificate deschise”, afirmă Dragoș Răducan. În Mamaia, gradul de ocupare al hotelurilor deschise a fost de aproximativ 90%, vânzându-se astfel, 20.000 de locuri din totalul de 22.000 puse la dispoziție. În celălalt capat al litoralului, Vama Veche a atras și ea mulți turiști, fiind puse la dispozitie aproximativ 1.500 de locuri clasificate și, cel mai probabil, alte 1.000 de locuri neclasificate.

Mai multe