Câți bani s-au donat pentru "Cumințenia Pământului"

2 august 2016 9:48   Național
Ultima actualizare:

Au trecut trei luni și jumătate de când s-a dat startul campaniei de strângere a banilor pentru "Cumințenia Pământului". Până acum s-au strâns aproape 362.000 de euro.

Insuficient, dacă stăm să ne gândim că până la 1 noiembrie ar trebui să se adune șase milioane de euro.

Banii au fost adunaţi prin intermediul campaniei naţionale care se desfăşoară atât pe internet, cât şi prin SMS, depunere de numerar în conturile deschise pe numele Ministerului Culturii de către băncile comerciale sau transfer bancar.

Conturile sunt deschise până la 30 septembrie 2016. Și tu poți ajuta ca sculptura "Cumințenia Pământului" să ajungă în patrimoniul statului.

Aici poți trimite SMS

Trimite textul “Brancusi” prin SMS la 8833 și donează 2 euro. Până acum, au donat prin SMS: 11.637 de persoane. Donaţiile vor putea fi primite atât de la persoane fizice, cât şi de la persoanele juridice.

Prin derogare de la Codul Fiscal, donaţiile vor putea fi deduse din impozitele datorate statului de către eventualii donatori.

Dacă nu sunt șanse să se strângă toți banii în următoarele trei luni de campanie, cinci milioane de euro vor fi date de la bugetul naţional, pentru ca statul să poată cumpăra sculptura de la proprietari.

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”.

Ce spunea Brâncuși despre opera sa

Brâncuși spunea despre operă: "Cuminţenia pământului... a  fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!"

În prezent, scultpura este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Mai multe