Câți români sunt în șomaj tehnic. Cifre îngrijorătoare

6 aprilie 2020 17:44   Național
Ultima actualizare:

Reprezentanții Ministerului Muncii au transmis astăzi, 6 aprilie, noile date privind suspendarea contractelor de muncă. Sunt mulți români aflați deja în șomaj tehnic, iar cifrele sunt îngrijorătoare.

În doar cinci zile de la demararea procedurii de depunere a cererilor privind acordarea de șomaj tehnic, 35.000 de angajatori au suspendat 952.929  de contracte de muncă.

Potrivit datelor oferite de cei de la Ministerul Muncii, 278.408 șomeri temporari sunt din Industria prelucătoare, urmează 188.468, din domeniul Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și încă 118.277 angajați din zona Hoteluri și restaurante.

4 miliarde de lei, șomajul tehnic pentru o lună

Victor Picu, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, spune că statul se așteaptă la 1 milion de români intrați în șomaj tehnic, pentru care se se va plăti cel mult 75% din salariul mediu pe economie, în mână înseamnă 2.300 de lei.

Vorbim despre un efort bugetar al statului de 4 miliarde de lei, dar având în vedere că starea de urgență s-a prelungit cu încă o lună, până la 16 mai, suma se va dubla.

Pe de altă, oficialii anunță faptul că alte 187.548 de persoane au fost concediate și vor primi indemnizația de șomaj clasică. Dintre acestea, 36.783 sunt din domeniul Comerț cu ridicata și amănutul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, 32.494 din Industria prelucrătoare și 23.286 din Construcții.

Guvernul sprijină companiile până la finalul stării de urgență 

Guvernul a decis să sprijine salariații angajatorilor aflați în șomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente. 

Astfel, angajatorii care au salariați prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) și pe care i-au înregistrat în Revisal ca intrând în șomaj tehnic, se vor adresa Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă din județul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială din județul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanți și instituțiile vizate, respectiv solicitările și depunerea documentelor, se face prin poșta electronică.

Mai multe informații sunt disponibile în paginile de internet ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă/Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/somaj-tehnic-de-azi-se-pot-depune-cererile-pentru-somaj-tehnic-procedura-si-acte

https://www.click.ro/news/national/somajul-tehnic-6-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-daca-patronul-te-trimite-acasa-ce

https://www.click.ro/news/national/ultimele-date-despre-somajul-tehnic-cate-cereri-au-fost-depuse-trei-zile

Mai multe