Câți șomeri au reușit să-și găsească un loc de în plină criză sanitară. Județele cu cele mai multe angajări

26 aprilie 2021 11:55   Național
Ultima actualizare:

Este o perioadă grea, când mulți români au rămas fără locul de muncă, din cauza crizei sanitare. Dar, îmbucurător este faptul că unii dintre ei au reușit să se angajaze, după ce au intrat în șomaj. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), peste 54.000 de șomeri și-au găsit un job în primele trei luni ale anului.

Au fost dați afară, au intrat în șomaj, iar ANOFM, prin agențiile sale, a reușit să le găsească un loc de muncă. Vorbim despre 54.656 de persoane.

Dintre aceste, 24.935 au peste 45 de ani, 11.262 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 9.480 se încadrează între 25 și 35 de ani, iar 8.979 sunt tineri sub 25 de ani. Cei mai mulți, 25.365, sunt bărbați și provin mediul urban.  

Cei mai mulți șomeri angajați au studii liceale

”Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (18.564), profesionale (13.101), gimnaziale (11.552), 5.906 fiind cu studii universitare. Din totalul persoanelor încadrate prin intermediul ANOFM în primul trimestru anului 2021, 29.076 fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele ANOFM”, au transmis autoritățile.

Un clasament al judeţelor cu cele mai multe persoane angajate arată că Timiș ocupă primul loc (4.900), urmat de București (2.888) și Buzău (2.800).

În primele trei luni ale anului, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane în căutare de loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 126.766 persoane.

Peste 126.000 de români au primit șomaj în primele trei luni ale anului

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Toate măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă sunt detaliate pe site-ul www.anofm.ro în secțiunile „Persoane fizice”/ „Persoane juridice”.

Mai multe informaţii privind rezultatele aplicării măsurilor de stimulare a forţei de muncă ale ANOFM sunt disponibile pe www.anofm.ro, la secțiunea Programe, Statistici.

Citește și: 

A crescut rata șomajului la 5,7%. Femeile sunt cele mai afectate

Se fac angajări în țară și în străinătate. Se caută culegător de zmeură și căpșuni, vânzător de înghețată

Mai multe