CCR a decis: Abuzul în serviciu rămâne în Codul Penal

15 iunie 2016 13:08   Național
Ultima actualizare:

Moment-cheie pentru justiţia română. Judecătorii Curții Constituționale sunt așteptați să decidă astăzi dacă dezincriminează sau nu abuzul în serviciu. Ei vor discuta excepția de neconstituționalitate ridicată de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. Dezincriminarea abuzului în serviciu ar bloca mai mult de jumătate din dosarele de corupţie şi ar reabilita persoane care au prejudiciat statul român cu milioane de euro.

UPDATE 15.26: Judecătorii CCR au decis că abuzul în serviciu este parțial neconstituțional. Decizia este unanimă și se aplică pe viitor. Abuzul în serviciu rămâne în Codul Penal. Curtea Constituţională a României cere schimbarea definiţiei abuzului în serviciu, scrie digi24.ro. Mai exact, abuzul în serviciu rămâne incriminat, dar cu o altă definiţie.

UPDATE 12.58. Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat miercuri, înainte de începerea şedinţei Curţii în care se discută dezincriminarea abuzului în serviciu, că nu a simţit nicio presiune din partea nimănui şi că nu ştie dacă se va lua o decizie azi sau pronunţarea se va amâna din nou.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri există 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre semnatarii sesizărilor fiind fosta şefă DIICOT, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu, scrie Mediafax.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că '”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică'”.

Ce crede Laura Codruţa Kovesi

Procurorul şef al DNA spunea că în condiţiile în care Curtea Constituţională a României va decide dezincriminarea abuzului în serviciu, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege, precizând că cetăţenii sunt cei care trebuie să îşi facă griji.

“Dacă va fi dezincriminată, nu vom mai putea efectua investigaţii”, a declarat Laura Codruţa Kovesi pentru agenţia The Associated Press în data de 7 iunie.

Mai multe