CCR declară ilegale conducerile interimare ale TVR și Radioului Public numite de Parlament
Lovitură grea pentru coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR. Curtea Constituţională a admis joi, cu unanimitate de voturi, sesizările PSD în legătură cu numirea conducerilor interimare la Societatea Română de Televiziune şi la Societatea Română de Radiodifuziune. Prin urmare schimbarea șefilor puși de PSD la SRTv şi SRR este neconstituţională.
Pe 18 mai, PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu numirea directorilor generali interimari ai SRTv şi SRR de către Parlament relatează news.ro. Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în plenul reunit din 11 mai, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, pentru o perioadă de şase luni, şi a lui Liviu Popescu în poziţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, tot pentru un interval de şase luni.
Ce a acuzat PSD în sesizarea trimisă CCR
În ambele sesizări admise de CCR, juriștii PSD au pus aceleași argumente. În sesizarea transmisă CCR cu privire la Hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD susţinea că "singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7), întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Nimic nu a impiediccat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit, să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât niciunul din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.
USR-PLUS recunoaște că a greșit
Liderul deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu recunoaște surprinzător greșeala."Așteptăm motivarea Curții să vedem care sunt pașii de urmat și cred că cel mai probabil vom relua procedura de numire. Trebuie să vă spun că am folosit la numirea șefilor TVR și Radio aceiași procedură, pas cu pas, pe care a folosit-o PSD în 2017 pentru numirea lui Georgică Severin și a Doinei Gradea. Nimeni nu a contestat atunci la CCR", este potrivit hotnews.ro, explicația șocantă dată de Moșteanu, modului în care au procedat partidele de la Putere.
Citiți și
Doina Gradea, demisă de la TVR. Marina Almășan: «... noi rămânem tot ca proștii»