CCR discută marți legea care blochează intrarea în guvern a condamnaților penal
Curtea Constituţională a României (CCR) discută marți, 4 aprilie, pentru a treia oară, sesizarea Avocatului Poporului (AP) privind legea care blochează activitatea la funcții ministeriale a persoanelor care au siferit condamnări penale relatează economica.net. Principalul beneficiar al declarării neconstituționale a legii este președintele PSD,Liviu Dragnea, care ar putea astfel să devină prim-ministru.
Excepţia de neconstituţionalitate a mai fost discutată, în două rânduri, de Curtea Constituţională, la 7 martie şi respectiv 21 martie 2017. Judecătorii Curţii au amânat însă pronunţarea pentru 4 aprilie 2017, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, declarând că nu s-a putut ajunge la o soluţie şi că au nevoie de o analiză aprofundată asupra sesizării. Aceasta fost depusă de Avocatul Poporului și se referă la art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Guvernului României.
”E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică', a declarat de mai multe ori, preşedintele CCR, Valer Dorneanu.
La 5 ianuarie 2017, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în situaţie de incompatibilitate.
Potrivit Avocatului Poporului, ”prevederile art. 2 din Legea 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat”