Ce a complicat misiunea de salvare a fetiţei căzute în puţ. „A fost o situaţie dramatică”
Salvată după 25 de minute! Maria, o fetiţă în vârstă de 5 ani, a fost la un pas de moarte la Răcari (Dâmboviţa), după ce sâmbătă după-amiază a căzut într-un puț adânc de 12 metri, cu diametrul de numai 30 de centimetri. Copila a rămas agăţată de găleată, la o adâncime de 2,5 metri. Ea a fost scoasă cu ajutorul pompierilor, după echipa de intervenţie a desprins bucăți din tubulatura puțului.
Emoţii mari în Răcari! Profesoară de limba română, mama micuţei care a căzut în puţ le-a spus pompierilor că și-a dat seama abia după o jumătate de oră că fetița dispăruse. Copila fugise din casă complet dezbrăcată, iar amănuntul aceasta le-a dat fiori pompierilor, care știau că temperatura este extrem de scăzută în fântână. Maria a fost scoasă de pompieri din puţ după o intervenţie de 25 de minute. „Este bine fetița, este echilibrată“, a explicat Raluca Moldoveanu, medic SMURD. Cea mică a fost transportată cu elicopterul la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, pentru investigații amănunțite.Nu putea vorbi cu savatoriiPompierii spun că intervenția putea fi mult mai scurtă, dacă fetița, autistă, ar fi comunicat cu ei mai bine. Salvatorii au găsit-o cu lanţul de la găleată înfăşutat în jurul piciorului şi găleata sub picioare, într-o poziţie foarte dificilă, nefiind posibilă extragerea directă în poziţie verticală.
„În momentul în care încercam să tragem de găleată în sus, îi blocam piciorul, existând riscul de fractură. Fetița nu colabora cu noi, având autism. Am mai fost ajutați și de un vecin, care o știa pe fată. Când îl vedea pe el, micuţa se mai liniștea. Era speriată, dar asta ne dădea speranțe că e bine. Am încercat cu un copil mai mare, să îl băgăm acolo și să o tragă pe fată, dar și cu un coleg de-al nostru mai subțirel, fără să reuşim însă. Intervenția a fost dificilă, pentru că puțul era foarte strâmt, de aproximativ 30 de centimetri. Atunci am dat tuburile la o parte“, a povestit plutonierul major Mihai Ion, de la Garda de Intervenția Răcari.“A fost o situaţie dramatică”
Pompierii s-au temut că fata ar putea intra în șoc hipotermic, având în vedere că era dezbrăcată. „Ne-am mișcat foarte repede cu tot ce aveam la îndemână. Un civil a apucat să o ia de mână. Nu se putea decurca singur și am intervenit și eu. Problema era că aluneca foarte rău din cauza umezelii. A fost o situație dramatică. Norocul fetei a fost că totul a durat foarte puțin. Dacă ea ar fi comunicat cu noi, operaţiunea putea dura cinci minute. Suntem mulţumiţi că fata este bine“, a adăugat pompierul.
Poliția a deschis un dosar penal în acest caz pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
Băieţelul din Balta Sărată, salvat după 11 ore
În urmă cu mai bine de două săptămâni, după ce un copil în vârstă de un an şi opt luni a căzut în fântâna din curtea casei, echipele de intervenţie au reuşit să-l scoată la suprafaţă după 11 ore, cu ajutorul unui dispozitiv improvizat. Pentru eliberarea micuţului din puţ au intervenit peste 50 de oameni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, ISU Olt şi ISU Dolj. Băieţelul a fost internat timp de două săptămâni la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, iar primele zile au fost critice. Dănuţ a stat două zile conectat la aparate, iar după detubare a fost ajutat să respire cu o mască de oxigen. Abia după o săptămână de tratament cu antibiotic, el a fost mutat de la Terapie Intensivă la Secţia Pediatrie.