Ce a decis Parlamentul despre revocarea Avocatului Poporului și schimbarea directorilor TVR și Radioului Public

16 februarie 2021 16:13   Național
Ultima actualizare:

În două săptămâni se hotărăște soarta Avocatului Poporului și a președinților TVR și la Radioul Public. Este hotărârea luată marți de Birourile Permanente ale celor două camere ale Parlamentului și anunțată de președintele Camerei Deputaților și al PNL, Ludovic Orban.

Oficial, mandatul lui Renate Weber ar urma să se încheie în 2024. Surse din Parlament au anunțat că PSD a discutat deja cu actualul deținător al funcției, fost membru ALDE care s-a declarat sigură că nu va fi putea fi schimbată, baându-se pe actuala majoritate de la Curtea Constituțională unde va ajunge speța.

Hotărârea luată de conducerea Parlamentului în privința schimbării Avocatului Poporului

 "Am demarat procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului. Este o procedură care în legislatura trecută a fost demarată de grupurile parlamentare ale PNL, solicitarea grupurilor parlamentare formulată în legislatura trecută nu a fost trimisă spre comisiile juridice. Birourile Permanente Reunite au refuzat să deruleze procedurile din legea Avocatului Poporului şi procedurile regulamentare. La baza sesizării se află atât vechea sesizare a grupurilor parlamentare ale PNL, cât şi o sesizare depusă de colegul meu deputatul Florin Roman, care a fost însuşită şi susţinută şi de grupurile parlamentare din Cameră şi Senat ale USR-PLUS şi ale PNL. Urmează ca în termen de două săptămâni cel mult comisiile juridice să analizeze această solicitare, să prezinte un raport care să fie transmis plenului”, a declarat Ludovic Orban conform news.ro

Ce spune legea despre revocarea din funcție a Avocatului Poporului

Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul acestuia încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Actualul Avocat al Poporului, Renate Weber, a fost numită în funcţie în iulie 2019.

Hotărârea luată de conducerea Parlamentului în privința schimbării șefilor TVR și Radioului

"În cadrul Birourilor Permanente Reunite, am sesizat comisiile de Cultură ale celor două camere să se pronunţe asupra raportului TVR şi Radioul Public pe 2019. Parlamentul trecut, deşi a primit raportul pe 2019, nu a trimis spre comisiile de cultură pentru că aceste comisii de cultură să analizeze raportul TVR şi al Radioului Public şi să-l trimită spre plenul camerelor reunite. Au mimat înfiinţarea unei comisii de anchetă care nu a funcţionat niciodată şi au refuzat majorităţile PSD din Birourile Permanente Reunite să sesizeze comisiile de cultură în conformitate cu legea şi cu regulamentul. Noi am făcut acest lucru. Solicităm dezbaterea cât mai rapidă a rapoartelor pe 2019 ale Radioului Public şi ale Televiziunii Publice astfel încât, imediat după finalizarea raportului, termen stabilit este maxim 1 martie, dar suntem convinşi că aceste comisii se pot reuni mai repede astfel încât la următorul plen să putem respinge cele două rapoarte, să votăm respingerea celor două rapoarte, cel puţin formaţiunile politice din cadrul coaliţiei”, a afirmat Orban pentru sursa citată.

Citiți și

De ce vrea Ludovic Orban să o demită pe Renate Weber, Avocatul Poporului

Doina Gradea, reacție în scandalul programului de Revelion de la TVR 1: "Băşcălia e una, satira e altceva"

Mai multe