Ce a făcut Tibi Ușeriu după ce a câștigat maratonul infernal de la Polul Nord

19 martie 2018 12:55   Național
Ultima actualizare:

Maratonistul Tiberiu Ușeriu (44 de ani) și-a trecut în palmares o treia victorie în cel mai greu maraton din lume, 6633 Arctic Ultra. Fratele său, Alin Ușeriu, a vorbit în premieră despre cum a trăit sportivul român primele ore de după cursă. În noaptea de miercuri spre joi Tibi va reveni în țară, pe aeroportul „Avram Iancu” din Cluj, ocazie pentru suporterii săi de a-l strânge în brațe.

„Am terminat. Măi, am intrat într-o furtună, patru ore, ai de capu meu. O fost cât pe ce să mă scoată ăștia! Deci o fost ceva...ai de capu meu. La mișto...o fost cireașa de pe tort! Mă bucur c-am terminat-o. Îi mult, mult mai grea decât ce-o fost înainte. Deci ultima parte, asta de 160 km, îi numai urcări și coborâri, după aia aproape 300 km de ice road, ceea ce m-o mâncat. Da așa, per total, e mult, mult mai grea decât ce-o fost în anii trecuți. Dar na, de asta am venit: să o termin și să mă bucur că am câștigat-o. Mulțumesc celor care m-or urmărit, vouă că mă suportați, sponsorilor care m-au ajutat și mă ajută în continuare. Să ne vedem cu bine acasă! Cu drag!”, a fost mesajul lui Tiberiu Ușeriu transmis fratelui său, Alin, imedit după cursa infernală de la Polul Nord. Bistrițeanul a ajuns la punctul de sosire din Tuktoyaktuk (Canada) după șapte zile și cinci ore de alergare și marș forțat prin viscol, ger și nămeți. Fratele său, Alin Uhlmann Ușeriu, care i-a urmărit evoluția pas cu pas, ne-a spus care a fost starea lui de sănătate la punctul de destinație și ce a însemntat pentru Tibi această a treia reușită.

„Starea lui de sănătate e conformă cu cei 616 km parcurși, dar de fiecare dată e diferit, deși a mai fost de două ori acolo. De data asta, din cauza diferențelor de nivel, a fost destul de greu chiar și pentru el. E bine, din ce mi-a spus la telefon, însă e copleșit de marea atenție pe care a primit-o. Cursa aceasta e o competiție dintre cele mai grele din lume și misiunea lui a fost să ne învețe cum să avem grijă de toți sportivii noștri. El vrea să atragă lumea către sport, să încerce fiecare să-și găsească limitele”.

Ce a făcut în primele ore de după cursă?

„În primele ore după cursă, cred că au fost vreo 30, atât avea avans față de concurentul de pe locul doi, a avut controalele de sănătate, normale după o astfel de competiție. Imediat după un maraton din ăsta ai parte de stări de leșin, așa că medicii s-au asigurat că nu cade din picioare. S-a odihnit cu adevărat pentru prima dată în ultima săptămână, nu are probleme de sănătate. Infecțiile de la picioare, care sunt normale după un asemenea efort, au avansat puțin, a luat antibiotice și nu există un pericol serios”.

Ce înseamnă pentru el această performanță? A câștigat-o a treia oară, ce anume îl mai motivează să participe?

„Nu știu decât lucrurile din afară, el e mai în măsură să răspundă la această întrebare, dar știu că și Federer merge la turnee, iar și iar, deși lumea știe că e cel mai bun. E o competiție pe care o știe bine, cred că a vrut să-și demonstreze lui că poate mai mult. Însă, el a fost cumva invitat de organizatori pe acest traseu nou și cred că insistența organizatorilor de a avea un concurent de talia lui a fost un motiv în plus pentru care s-a dus și în acest an. Sigur, poate că acum s-a liniștit, dar el vă va spune mai bine”.

Din ce ați vorbit cu el, a avut vreodată intenția să renunțe?

„Renunțarea nu e pentru el. Dacă își mai mișcă o singură mână, cu aia se duce spre linia de sosire. Despre asta e vorba în această competiție, cum reușești să te ridici a doua, a mia oară și să mergi mai departe. Noi am transmis cum am putut mesajele venite de la el, tocmai pentru a încuraja și pe alții să meargă mai departe. El crede că toți oamenii trebuie să fie încurajați să facă sport, indiferent de nivelul la care îl practică. Poate că 3% din oamenii de pe planetă ajung să facă performanță. Tibi s-a apucat de alergat la 35 de ani. Chiar el spune că e un sportiv amator”.

Tot ce face el acum e un soi de penitență pentru perioada în care a fost certat cu legea?  

„Cred că după ce s-a dus prima dată la Polul Nord a făcut asta. Tibi a plătit pentru ce a făcut în trecut și și-a rezolvat problemele cu trecutul. Nu mai e cazul pentru așa ceva. Crede în tot ceea ce face și o face cât poate de bine”.

Dacă ar fi să vă caracterizați fratele în câteva cuvinte, cum l-ați descrie?

„Eu acum șapte ani nu aș fi alergat nici dacă mă fugărea ursul. Acum suntem zeci de inși care mergem la alergare cu el. El a reușit să mă motiveze să fac asta, dar nu e important să alergăm 600 km la pol, ca el. Eu sunt un mare fan al lui. E fratele meu mai mic și l-aș caracteriza ca un om sincer, care are o capacitate remarcabilă de a se deschide în fața lumii, de a fi un exemplu de așa da și așa nu. Și acest lucru inspiră pe mulți oameni, mai ales pe adolescenți”, ne-a spus Alin Ușeriu.

Tibi va ajunge în țară în noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.35, cu un zbor de Londra. Cei care vor să-l primească așa cum se cuvine, o pot face așteptându-l la terminalul Sosiri al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj.

Mai multe