Ce a putut să facă Petre Roman de 1 Decembrie 1990, la prima Zi Națională a României de după Revoluție / VIDEO
An de an, privirile tuturor românilor sunt ațintite la evenimentele de 1 Decembrie. De Ziua Națională s-au întâmplat, de-a lungul timpului, diverse momente care au intrat în istorie. Dintre toate, 1 decembrie 1990 a marcat prima ocazie în care Ziua Națională a României nu a mai fost sărbătorită în 23 august, dar a fost și un motiv de critică la adresa comportamentului premierului de atunci, Petre Roman.
Petre Roman a fost cel dintâi prim-ministru după căderea regimului comunist. La primul 1 Decembrie în această postură, în 1990, politicianul a deranjat mulți oameni cu gesturile sale făcute în Alba Iulia, în timpul discursului ținut de Corneliu Coposu.
Momente delicate la 1 Decembrie 1990
În 1990, Ziua Națională a fost sărbătorită cu mare fast de două ori: în 30 noiembrie, în Capitală, și la 1 decembrie, în Alba Iulia, celebrându-se astfel momentul în care românii și-au îndeplinit idealul de unire.
În București s-au strâns mii de oameni și oficiali, printre care și președintele Ion Iliescu și premierul Petre Roman, pentru a urmări parada militară de pe Bulevardul Kiseleff și defilarea pe sub Arcul de Triumf.
Citește și: Ultimul 1 Decembrie comunist în agenda lui Nicolae Ceaușescu. Cum a arătat ziua Marii Uniri, în 1989
Cei doi capi ai statului au mers a doua zi în Alba Iulia, orașul Marii Uniri din 1918. Printre cei prezenți s-au mai numărat și ministrul Apărării, Victor Atanasie Stănculescu, preşedintele Senatului, Alexandru Bârlădeanu, preşedintele Partidului Naţional-Liberal, Radu Câmpeanu, preşedintele Partidului Social-Democrat, Sergiu Cunescu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Corneliu Coposu şi reprezentantul Frontului Salvării Naţionale, Claudiu Iordache.
Participanții la evenimentele din 1 Decembrie 1990 spun că Petre Roman a încurajat huiduielile
Corneliu Coposu a fost primit cum nu se putea mai rău, în huiduieli care i-au acoperit discursul, iar unii dintre cei prezenți la fața locului au dezvăluit că Petre Roman a încercat să întețească aceste huiduieli, deși acesta părea că vrea să stingă agitația.
Coposu mersese în Alba Iulia cu speranță, fiind prima dată, după 53 de ani când un lider al Partidului Național Țărănesc, una dintre formațiunile politice pion ale Marii Unirii, se întorcea în orașul-simbol.
Ionuț Gherasim, fostul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu, a povestit pentru Radio Europa Liberă cum s-au văzut evenimentele de la 1 Decembrie 1990. Acesta a arătat cu degetul spre Ion Iliescu și Petre Roman, despre care spune că i-au îndemnat pe oameni să-l acopere cu huiduieli pe liderul țărănist.
"Nu părea, Petre Roman chiar îi îndemna pe oameni să huiduie. Ce trebuie să vă spun și e foarte important: felul în care s-au purtat Ion Iliescu și Petre Roman a încurajat violențele. Foarte mulți național-țărăniști care veniseră la Alba-Iulia au fost agresați, patru dintre ei au fost băgați în spital, ceea ce a fost acolo în niciun caz nu se poate numi „unitatea tuturor românilor”. Pentru asta Ion Iliescu, Petre Roman și toți ceilalți sunt responsabili", a declarat Gherasim pentru sursa citată.
Imagini de la prima Zi Națională sărbătorită în 1 Decembrie
Momentele despre care a vorbit fostul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu se află imprimate nu numai în memoria colectivă a românilor care au fost martori atunci, dar și pe casetele TVR. Televiziunea națională a transmis chiar imaginile în care Coposu încerca să-și țină discursul, iar Ion Iliescu și Petre Roman se aflau în dreaapta și în stânga lui, precum și intervențiile și gesturile acestora.
1 Decembrie 1990, prima dată când Ziua Națională nu a mai fost sărbătorită în 23 august
Conform Legii nr. 10 din 31 iulie 1990, Ziua Națională a României este sărbătorită la data de 1 Decembrue. Actul legislativ promlugat de preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, a constituit baza articolului 12, alineatul 3, din Constituţia adoptată în anul 1991. Pentru prima dată în istoria noastră, 1 Decembrie a fost sărbătorit ca Zi Națională în anul 1990, renunțându-se la 23 august. De atunci, festivităţile legate de comemorarea Marii Uniri de la 1918 sunt organizate în fiecare an, la aceeaşi dată.