Ce amenzi riscă proprietarii care nu-şi curăţă terenurile de ambrozie
Vești proaste pentru deținătorii de terenuri năpădite de buruieni. De marți, 16 iulie, se dau amenzi de până la 20.000 de lei firmelor care, conform legii 62/2018, nu au eradicat ambrozia Lucrările de distrugere a acestei plente deosebit de periculoase trebuieau făcute până la 30 iunie. Deja autoritățile au început controalele și au apărut și primele avertismente.
Potrivit legislației în vigoare, ”proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”. Nerespectarea acestor constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.
Amenzi uriașe pentru terenurile năpădite de ambrozie
Legea mai spune că în scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri trebuie să desfășoare periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii. Același lucru este valabil și pentru cei care dețin construcții. Aceștia trebuie să aibă grijă ca terenurile afectate de lucrări să nu fie invadate de ambrozie.
Începând cu luna iulie până în luna octombrie este perioada în care ambrozia înfloreşte.
Măsurile sunt prevăzute în Legea 62 din 2018 şi în normele de aplicare ale acestui act normativ. Potrivit actului normativ, între 1 şi 15 iulie a a avut loc prima serie de controale, care s-a soldat cu avertismente, iar între 16 şi 31 iulie se aplică amenzile în umra unei a doua serii de controale la persoanele vizate. Astfel, în cazul în care proprietarii de terenuri nu au distrus plantele otrăvitoare de pe terenuri, pot primi amenzi usturătoare. Astfel, persoanele fizice pot fi sancționate cu sume de la 750 la 5.000 de lei, iar persoanele juridice, de la 5.000 la 20.000 de lei.
Cum se manifestă alergia la ambrozie
Ambrozia face ravagii printre persoanele alergice și nu numai. Medicii avertizează că și cei perfect sănătoși pot dezvolta alergii în cazul expunerii la polenul ambroziei. Este una dintre cele mai nocive plante, cu un puternic efect alergen, este ambrozia. Aproape doi din zece români sunt alergici la această buruiană. Conform specialiștilor, o plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen de 20 microni diamentru și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.
Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie. De asemeena, unii dintre pacienți pot asocia probleme respiratorii de tip astm, tuse greu de controlat, respiraţie dificilă, senzaţii de sufocare.
Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.
Este important de menționat faptul că între creșterea concentrației de polen și apariția simptomelor există o fereastră de oportunitate de aproximativ 2 săptămâni, în care se poate începe tratamentul simptomatic al alergiei, ceea ce va duce la ameliorarea semnificativă a calității vieții pacienților. Astfel cu o investiție minimă în aparatură pentru monitorizare aerobiologică, putem alerta eficient populația cu privire la prezența polenului în aer.
În Europa sunt afectați aproximativ 33 milioane de oameni, iar numărul românilor alergici la această plantă s-a dublat în ultimii ani, potrivit raportărilor medicilor
Cum arată ambrozia
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), numită popular și iarba de paragină, este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină cum sunt marginile drumurilor și ale căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor sau pe șantierele de construcții.
Această buruiană crește până la 50 -100 cm înălțime, uneori chiar mai înaltă la maturitate. Însă trebuie știut că se stârpește foarte greu mai ales din cauza rădăcinii pivotante foarte dezvoltată, de 1,2 – 1,5 metri. Toată planta este păroasă cu tulpina puternic ramificată, având aspect de tufă și diametru mare la bază.
Specialiștii spun că ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.
În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline.
În zona Ilfov-Bucureşti au fost semnalate ca puncte principale de răspândire a acestei specii următoarele localităţi: Bălăceanca, Căldăraru, Cernica, Chiajna, Ciolpani, Domenştii de Sus, Pantelimon, Poşta şi Tânganu.
Cum poate fi stârpită ambrozia
Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a acestor vetre sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.
Dacă locul permite, distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.
Dacă buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, după caz, începând de primăvara devreme când buruiana are 10 - 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință.
Dacă planta apare pe suprafețe mici poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.
Specialiștii spun că lucrările de combatere trebuie să se repete în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.