Ce au găsit anchetatorii după ce au incendiat controlat clubul Colectiv
La aproape două luni de la producerea tragediei, clubul Colectiv a fost incendiat controlat de către anchetatori, care au vrut să reconstituie filmul întâmplărilor din seara blestemată de 31 octombrie. INSEMEX Petroșani (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă) a efectuat un experiment judiciar în local, comandat de Parchetul de pe lângă Înalta Cute de Casație și Justiție.
După realizarea acestuia, directorul INSEMEX, George Găman, a făcut câteva dezvăluiri pentru presă, în ciuda faptului că totul s-a întâmplat în mare taină, departe de ochii jurnaliștilor sau de obiectivele camerelor de filmat, potrivit ziarulring.ro.
„În cadrul expertizei, am efectuat un experiment tehnic pe o anumită porţiune relevantă din clubul Colectiv, respectiv zona cu stâlpul pe care au urcat flăcările spre tavan. A fost o simulare la scară 1 la 1, adică la scara reală. Am creat exact condiţiile din club şi am studiat mecanismele de iniţiere şi de propagare a incendiului pe porţiunea relevantă”, a declarat Găman pentru evz.ro.
«Focul s-a propagat foarte repede»
Directorul INSEMEX a dezvăluit faptul că totul a luat amploare într-un timp foarte scurt, așa cum s-a întâmplat și în noaptea tragediei. „Focul s-a propagat foarte repede şi a produs foarte mult fum şi gaze. Am recoltat şi probe de gaz din mai multe puncte. Experimentul a fost şi înregistrat video. Mai multe nu vă pot spune, cert este că nu am mai întâlnit niciodată în toată activitatea mea un asemenea caz. Simularea am efectuat-o la solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Expertiza urmează să o finalizăm în aproximativ o lună de zile şi o vom înainta procurorilor”, a explicat el.
Avocatul unuia dintre inculpați susține că nu a fost anunțat
Deși reprezentantul apărării lui Costin Micu, unul dintre cei trei acționari ai clubului, susține că știa despre efectuarea experimentului, avocatul altui inculpat, care a preferat să rămână anonim, spune că nu a aflat despre toate acestea. „Habar nu avem de experimentul despre care vorbiţi. Nouă ni s-a spus că, dimpotrivă, nu se face aşa ceva. Expert-parte avem, dar nu a fost înştiinţat. Noi am aflat din presă, ne-am dus la procuror şi am întrebat. Nu, nu se face niciun experiment judiciar. Poate în cadrul expertizei or fi făcut vreo simulare, dar asta este o altă discuţie. Experimentul judiciar presupune să refaci integral condiţiile de la momentul respectiv. Dacă s-a făcut în lipsa noastră, sigur că o să contestăm. Cândva, ne va aduce cineva la cunoştinţă că s-a făcut. Noi am cerut să asistăm, să participăm şi înseamnă că ni s-a încălcat un drept”, a explicat el, pentru ziarulring.ro.