Ce au în comun legea casă contra credit și legea falimentului personal

26 noiembrie 2015 16:11   Național
Ultima actualizare:

Legea casă contra credit a fost adoptată miercuri (25 noiembrie) în Parlament. Acest proiect de lege le permite românilor să cedeze băncilor casele ipotecate și să scape de datorii în acest fel. În iunie, a fost adoptată și legea falimentului personal care presupune procedura insolvenței persoanelor fizice, act normativ care reprezintă o noutate deosebită din punctul de vedere al reglementărilor existente.

Legea famlimentului personal introduce procedura insolvenței persoanei fizice, adică orice persoană cu excepția celor care administrează o întreprindere,  respectiv o persoană fizică neutră din punctul de vedere al afacerilor pe care le întreprinde, chiar dacă aceasta poate avea activități independente sau profesii libere.

Legea casă contra credit presupune faptul că, la fel ca în cazul legii falimentului personal, o persoană obișnuită care a împrumutat de la bancă o anumită sumă și nu mai poate să-și plătească datoriile are posibilitatea să treacă în proprietatea băncii imobilul ipotecat,  iar banca nu va mai putea, astfel, să îi ia alte bunuri.

În esență, legea falimentului personal presupune că o persoană fizică debitoare este considerată în stare de insolvență atunci când patrimonul ei se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile prin plata datoriilor scandente. La fel este vorba și în legea casă contra credit, respectiv dacă persoana care are rate la bănci nu își mai poate plăti datoriile pentru că salariul său este mai mic decât era în contractat în respectivul împrumut, această persoană poate să dea casa băncii și să nu mai plătească nici o datorie în plus.

Legea casă contra credit și legea falimentului personal: Avantajele principale

Principalele avantaje pe care le aduce legea falimentului personal sunt următoarele:

  • dacă sunt executări silite începute, acestea se suspendă odată cu declanșarea procedurii de insolvență pentru persoanele fizice, potrivit avocatnet.ro.
  • se stopează acumularea de penalități și dobânzi pentru întârzierea plății
  • toate creanțele devin lichide și exigibile
  • toate actele unilaterale ale debitorului (împuternicirile sau mandatele acordate) nu mai produc efecte
  • se asigură un echilibru între interesele persoanelor fizice, ale debitorilor și cele ale creditorilor
  • sunt protejate persoanele fizice

Avantajele principale pe care la aduce legea casă contra credit sunt următoarele:

  • datornicii scapă de credit prin cedarea bunurilor ipotecate
  • banca nu mai are dreptul să execute silit bunuri sau venituri ale clienților lor
  • legea sare în ajutorul celor care nu mai pot să își plătească ratele la bancă din cauza salariilor mici
  • de această lege pot beneficia atât românii cu credita garante cu ipotecă ce urmează să fie executați siliți de către bancă, precum și cei care au fost executați deja
Mai multe