Ce aveţi cu noi? Ne-aţi înnebunit cu impozitele astea!

4 octombrie 2012 16:25   Național
Ultima actualizare:

Azi spun una, mâine alta! Guvernanţii se contrazic unii pe alţii, se ceartă în public, în direct la tv sau prin comunicate de presă. Şi tot circul e pe banii românilor. Miercuri ne-au anunţat majorări de impozite şi scumpiri enorme la căldură, joi au spus că nimic nu este adevărat. Noi pe cine să mai credem?

Ce harababură! Ministerul de Finanţe a retras ieri proiectul prin care impozitele şi taxele locale urmau să se majoreze cu 16%, de la 1 ianuarie 2013. Au spus că nu a fost calculată bine cota de scumpire. În realitate, a fost o scenă din „O scrisoare pierdută", aşa cum a apreciat chiar premierul Ponta.

„Eu n-am văzut propunerea. Când am văzut ştirea, l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o «scrisoare pierdută». Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. Sigur că m-am enervat pentru că nu am fost consultat", a spus primul ministru, citat de România TV.

Apoi a precizat că oricum primarii sunt cei care decid dacă aplică sau nu majorarea, în funcţie de bugetul local.

Mai mult, ministrul de interne Mircea Duşa a precizat că aceste modificări ar fi trebuit să fie anunţate cu cel puţin 6 luni înainte ca ele să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013. „Conform Codului Fiscal şi Legii Fiscale, impozitele şi taxele locale trebuie să se modifice cu şase luni înainte. Din punct de vedere legal nu există această posibilitate pentru anul 2013", a declarat el.

În final, Ministerul de Finanţe a comunicat că proiectul va fi actualizat, iar Hotărârea de Guvern va fi negociată cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi cu partenerii sociali.Brambureală la Guvern, brambureală şi la primărie.

Sorin Oprescu se joacă cu nervii bucureştenilor. Anunţul edilului-şef privind plata diferenţiată în funcţie de venitul pe membru de familie a facturilor la energia termică, a speriat sute de mii de locatari. „Nu mai am bani de subvenţii pentru la iarnă şi am cerut la ANAF o listă cu bucureştenii care au venitul de peste 2.000 de lei pe membru de familie. Aceştia trebuie să plătească preţul gigacaloriei întreg, adică 328 de lei şi nu 170, ca până acum", a declarat Sorin Oprescu miercuri, la Parlament.

Afirmaţia a surprins pentru că venea în contradicţie cu promisiunile din campania electorală, când Oprescu declara că bucureştenii nu vor plăti gigacaloria la preţul real. După numai câteva ore în care specialiştii s-au întrecut în a arăta efectul dezastruos al ideii, „stăpânul" Capitalei a revenit asupra deciziei: „Pentru iarna asta avem suficienţi bani pentru a acoperi subvenţia la gigacalorie pentru toată lumea!". El a explicat că de fapt măsura va intra în vigoare din februarie-martie, când se va aplica bugetul pe 2013.

Uite coplata, nu e coplata!

Aceeaşi debandadă e şi în sistemul sanitar. De mai bine de doi ani, se vorbeşte despre introducerea coplăţii, ceea ce ar însemna ca pacienţii să plătească fiecare vizită la medic, spitalizarea şi investigaţiile. La un moment dat, s-au stabilit tarifele. Enorme, pentru buzunarele sărăcite ale românilor. După discuţii aprinse, s-a oprit introducerea coplăţii. Apoi, s-a obţinut din partea FMI o reducere a tarifelor.

Astfel, vizita la medicul specialist va costa între 2 şi 3 lei, cea la medicul primar, între 3 şi 4 lei, pentru analizele de laborator vom plăti între 2 şi 10 lei, pentru spitalizare între 20 şi 40 de lei pe zi, pentru spitalizarea de o zi, între 10 şi 30 de lei, pentru un RMN, între 50 şi 75 de lei, iar pentru un computer tomograf, între 30 şi 50 de lei. De asemenea, a fost acceptată şi o amânare a punerii în practică a măsurii, fără a se impune un anumit termen. Totodată, s-a hotărât că sistemul de coplată va fi introdus după implementarea noii legi a sănătăţii. Se pare că aceasta va intra în vigoare la sfârşitul acestui an.

Te-a lovit un şofer în trafic? Îţi repari maşina pe propriul RCA!

Şoferii ale căror maşini sunt avariate în accidente de circulaţie fără vina lor vor primi despăgubiri de la propriul asigurător RCA. În prezent, şoferii păgubiţi sunt nevoiţi să solicite daunele companiei care a emis poliţa vinovatului.

Dacă va fi aprobat, proiectul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor - aflat acum în dezbatere publică - va permite păgubiţilor să-şi încaseze banii mai repede şi va forţa asigurătorii să-şi ajusteze preţurile la nivelul riscurilor asumate.

Asigurătorul şoferului păgubit va achita dauna şi ulterior îşi va recupera banii de la compania care a emis poliţa vinovatului.

Virgil Petrescu, 45 de ani, sudor: „Şi aşa avem venituri mici, nu ne trebuie harababura asta. Căldura se scumpeşte an de an, nu mi se pare o noutate. Taxele şi impozitele şi aşa mi se par mari, poate e bine că nu mai discută mărirea lor".Parascheva Diaconescu, 55 de ani, muncitor: „Gândi­ţi-vă la pensionarii amărâţi care după 40 de ani de muncă au pensie de 700 de lei. Ei din ce să mai plătească taxele, impozitele sau căldura? Lor nu le ajunge de medicamente, darămite de altceva".Marin Lenuţa, 46 de ani, muncitor: „E un haos total, domnule! An de an ne scumpesc căldura şi ne cresc taxele, cât să mai rezistăm? Oricum noi vorbim şi ei fac tot cum vor. Să le taie subvenţia ălora care au salarii mari, nu nouă care muncim pe bani puţini".Dumitru Mitroi, 70 de ani, pensionar: „Să-i impoziteze pe politicieni, care au venituri enorme faţă de noi. Câştigurile mari ar trebui taxate mai mult. Sunt de acord cu eliminarea subvenţiilor pentru cei cu venituri mai mari de 2.000 de lei".Elena Vasile, 56 de ani, muncitor: „Anunţă scumpiri şi după aia îşi dau seama că vin alegerile şi dau înapoi. Ne-am deşteptat şi noi, cât să mai suportăm? Singura metodă e să-i taxăm la alegeri, când nu le dăm votul. O să ajungem să ieşim în stradă, toţi românii"

Mai multe