Ce cadouri și-au oferit Papa Francisc şi Patriarhul Daniel

31 mai 2019 23:55   Național
Ultima actualizare:

Cu ocazia vizitei Suveranului Pontif în România, acesta a avut o întâlnire și cu Patriarhul Daniel, cei doi reprezentanți ai Bisericilor făcând și un schimb de cadouri.

Papa Francisc a sosit vineri, 31 mai, în România, marcând o vizită istorică ce va dura până în 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună”. Suveranul Pontif a a avut o zi lungă și încărcată de evenimente, cunoscând oficialii României și oficiind slujbe religioase

După întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, care l-a întâmpinat la aeroport, şi discursul de la Palatul Cotroceni, Papa s-a întâlnit şi cu Patriarhul Daniel. Liderii celor două Biserici au făcut schimb de cadouri simbolice.

Papa Francisc i-a dăruit Patriarhului Daniel o carte (Codex Pauli) şi o medalie jubiliară, iar Patriarhul Daniel i-a oferit Papei două medalii, o reprezentare în sticlă a Palatului Patriarhal şi mai multe cărţi, potrivit Digi 24.

Schimbul de cadouri nu a avut loc numai între cei doi lideri ai Bisericilor însă, Papa fiind întâmpinat cu daruri și de premierul României, Viorica Dăncilă. Aceasta i-a dăruit Papei un ceas fabricat de un român, pe cadranul căruia este reprezentat Sfântul Francisc de Assisi, inspirat dintr-o frescă de a marelui pictor Giotto.

Alături de ceas, cadoul a fost completat de o rocă din Argentina (rodocosit) - pentru că Papa Francisc este de origine argentiniană; o rocă vulcanică din Etna şi o fărâmă de pământ românesc; o curea din piele, lucrată manual tot de un român, simplă, cu o culoare maron închis (culoare se apropie foarte mult de veşmântul purtat de călugării franciscani) şi Albumul Biserica Romano-Catolică din România: istorie, spiritualitate şi patrimoniu, apărut la editura PAIDEIA, 270 pagini, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Mai multe