Ce colorată este Capitala! Artiștii s-au apucat să picteze poduri, școli, blocuri, centrale termice

25 iulie 2019 14:43   Național
Ultima actualizare:

Bucureștiul capătă culoare! Mai mulți tineri talentați și pasionați de artă au început să transforme orașul. De șase ani încoace, pictează și desează orice construcție, fie ea publică sau privată. Chiar și tramvaiele, scorojite de vreme, circulă mândre pe șine de noul lor aspect.

Pe oriunde trecem prin București, vedem pereți colorați, iar mai nou clădiri publice, dar și poduri rutiere. Vă întrebați, probabil, cine se ocupă de transformarea lor.

Ei, bine, câţiva artişti ambiţioşi aduc un strop de culoare oarșului plin de nunațe gri. Picturi murale de dimensiuni impresionante, pot fi zărite la tot pasul, iar talentul artistic nu și-l exercită de capul lor.

Picturile sunt cerute de primării sau de companiile private

”Unele proiecte sunt comandate de primăriile de sector, altele sunt plătite de privați, cu acordul autorităților locale”, ne-a explicat Florin Badea, managerul Sweet Damage Crew, cunoscut drept „Cage”.

De 20 de ani, acesta se ocupă cu frumosul, dar de șase ani a început să-i dea culoare și Capitalei. În tot acest timp, împreună cu colegii săi, a pictat blocuri, școli, centrale termice, garduri de spitale, clădiri ajunse în ruine, parcări subterane, dar și poduri.

De anul trecut, au prins culoare picioarele Podului Văcărești, iar lucrarea a fost finanațată de Primăria Sectorului 4. Alți tineri talentați lucrează acum la înfrumusețarea Podului Pipera, care supratraversează Bd. Barbu Văcărescu, din sectorul 2.

Proiectul este realizat la cererea unei bănci, care a vrut să dea o notă de optimism zonei și a ales să plătească pentru asta, cu acordul Primăriei Capitalei.  

Picturile din București vor rezista până la 15 ani

„Scopul este înfrumusețarea oraşului, facem oamenii să fie atenţi la ceea în jurul lor şi să vadă altceva decât griul monoton şi să avem şi noi ce se întâmplă de atâţia ani pe afară, să ajungem să creăm un tur al lucrărilor, străinii să vină, să facem turism pe această parte”, transmite artistul Cage, care anunță că din septembrie începe să coloreze 15 școli și licee, din sectorul 1.

În pictura murală stradală există întotdeauna o poveste. Tema poate fi aleasă de cel care plătește sau îl poate lăsa pe artist să creeze cu ochii minții.

Spre exemplu, pe o centrală termică aflată în cartierul Floreasca, se întinde o galaxie colorată, pe 115 metri pătraţi. În zona Tineretului, apare pe un zid o femeie îmbrăcată în ie, cu un fuior, dar în combinațiile de culori se regăsesc chiar și operele lui Brâncuși.

O lucrare poate fi realizată într-o săptămână, dar și în două luni, în funcție de complexitate și se folosesc vopsele acrilice sau spray-uri speciale. Ea rezistă în bătaia soarelui și a ploilor timp de 10-15 ani.

Mai multe