Ce cred părinții despre redeschiderea școlilor după 6 luni de pauză: «Copiii au nevoie de socializare»
Din 14 septembrie, copiii vor reveni în clase după o absenţă de 6 luni. Ministerul Sănătăţii a pregătit un set de reguli pe care trebuie să le respecte elevii, părinţii şi cadrele didactice, pentru ca toată lumea să fie în siguranţă. Dar suntem pregătiţi pentru acest pas uriaş când numărul zilnic de îmbolnăviri cu temutul virus nu coboară sub 1.000 de cazuri? Reporterii Click! au luat pulsul străzii.
Cu trei săptămâni înainte de începerea şcolii, românii au păreri împărţite dacă elevii trebuie să vină efectiv în clasă sau să continue învăţământul online. În timp ce unii nu au încredere în modul cum autorităţile ar avea grijă de copiii prezenţi în clasă, alţii spun că trebuie riscat, pentru că elevii trebuie responsabilizaţi şi nu închişi în case. ”Am încredere în modul în care autorităţile pregătesc şcolile pentru începerea anului de învăţământ. Nu cred că îşi permit să nu trateze cu seriozitate problema pentru că este vorba de copii. Eu persoanl aş trimite copiii la şcoală pentru că una este acasă alta este efectiv în clasă. Dacă faci şcoală online te mai laşi pe tânjală, dacă eşti în clasă nu îţi permiţi să te joci sau să nu fii atent”, e de părere Niculina Chiriţă, 55 de ani, pe care am întâlnit-o ieri, în centrul Capitalei, în zona Pieţei Unirii.
Şi Adrian Pîrlici, 29 de ani, programator crede acest lucru: ”Eu aleg să trimit copiii la şcoală pentru că învăţământul la distanţă nu se compară cu cel care impune prezenţa fizică în clasă. Nu toţi profesorii se pricep la aşa ceva, nu toţi copiii au mijloacele necesare pentru a participa la învăţământul online. Nu cred în eficacitatea învăţământului la distanţă în România acum. Dacă se iau măsuri serioase pentru prezenţa fizică a copiilor la şcoală, da, sunt de acord”.
Părerile sunt împărţite, însă Daniel Moreanu, 41 de ani, instalator, spune: ”Nu, nu aş trimite copilul la şcoală dacă rămâne situaţia de acum. Nu am încredere în autorităţi şi în siguranţa pe care o pot ei oferi copiilor, atâta timp cât prin cifrele pe care ni le comunică zilnic arată că situaţia este gravă şi nu pot să o stăpânească. Să nu se reia şcoala în condiţii normale până când autorităţile nu dau asigurări că situaţia este sub control şi că pandemia nu mai este un pericol”.
Până şi Mădălin Rotaru, 21 de ani, poliţist, spune că ar prefera şcoala online: ”Nu şcoală cu prezenţă fizică, da, şcoală online. Eu nu cred că se poate merge la şcoală acum. Situaţia este de aşa natură încât trebuie făcută şcoală la distanţă. Eu sunt de părere că nu poţi merge la şcoală pentru că profesorii sunt speriaţi, nu ştiu cum să se comporte, iar elevii şi studenţii sunt un fel de cobai. A avea un copil este o responsabilitate foarte mare şi tu ca părinte în astfel de situaţii ai nevoie de garanţii”.
În final, l-am întâlnit pe Alexandru Marin, 31 de ani, antreprenor, care a înclinat balanţa către mersul la şcoală: ”Da, eu sunt pentru a fi trimişi copiii la şcoală cu respectarea măsurilor decise de autorităţi. Nu se compară şcoala online cu orele predate cu prezenţa fizică a copiilor în clase. Plus că trebuie să socializeze copiii, iar prezenţa la şcoală este cea mai bună. Altfel ar însemna să fie încurajaţi să stea toată ziua în casă la calculator sau pe telefon şi asta nu este bine. Dacă îi trimiţi la şcoală îi şi responsabilizezi”.