Ce cred românii despre refugiați

22 septembrie 2015 13:38   Național
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre români cred că țara noastră nu ar trebui să primească refugiați. Cu atât mai mult ca aceștia să se stabilească la noi, o arată un sondaj INSCOP.

Astfel, 56,2% dintre respondenți cred că România nu ar trebui să primească refugiați, în timp ce 35,5% cred că ar trebui să primească, iar 8,3% au ales varianta "nu știu sau nu răspund".

Dintre cei care cred că România trebuie să primească refugiați, 82,1% consideră că țara noastră trebuie să stabilească singură cota pe care o poate primi, iar 14,6% spun că ar trebui primit numărul de refugiați cerut de UE, în timp ce procentul non-răspunsurilor a fost de 3,3%.

Potrivit sondajului, 26,5% dintre români ar fi de acord ca refugiații să se stabilească în România, în timp ce 65,3% susțin contrariul.

În această chestiune, procentul non-răspunsurilor a fost de 8,2%. 24,4% dintre români ar fi de acord cu stabilirea refugiaților în localitatea lor, 67,1% și-au exprimat dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 8,5%.

Barometrul arată că 95,8% dintre români declară că au auzit de criza refugiaților din Orientul Mijlociu, 2,2% că nu au auzit despre această situație, iar 2% nu știu sau nu au răspuns.

41,7% dintre respondenți cred că refugiații adunați la granițele UE au plecat din țările lor din cauza războiului din Orientul Mijlociu, în timp ce 23,4% cred că este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3% că este vorba de imigranți care vin spre vechiul continent din cauza sărăciei din zonele lor de origine.

5,9% cred că imigranții sunt, în primul rând, persoane care ar prefera să trăiască în UE, iar 5,7% nu știu sau nu răspund la întrebare.

Sondajul mai relevă că 29,5% dintre respondenți sunt de acord că România ar putea deveni țară de tranzit pentru imigranții din Orientul Mijlociu în mare și foarte mare măsură, în timp ce 22,5% au ales varianta "nici în mică nici în mare măsură", 37% "în mică și foarte mică măsură", iar 11% "nu știu sau nu răspund".

"Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 10-15 septembrie.

Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Mai multe