Ce culori de maşini sunt cel mai puţin vizibile în trafic?
De-a lungul vremii, mai multe studii au demonstrat că unele culori sunt mai vizibile ca altele în trafic, lucru extrem de important şi la maşini. De exemplu, cei de la Daimler-Benz au realizat chiar şi un tabel al vizibilitaţii, în funcţie de culoarea maşinii. Cu alte cuvinte, o maşina mai puţin vizibila are un grad mai mare de risc de a fi implicata în accidente.
Fara indoiala, cu totii ne-am lovit de momente in care s-a intamplat sa nu vedem o masina de langa noi si sa fim aproape de accident sau chiar sa-l producem. De exemplu, atunci cand te uiti in unghiul mort si crezi ca nu este nimic, dupa care te trezesti cu un claxon, sau atunci cand vii de pe drumul fara prioritate si ai impresia ca nu vine nimic nici din stanga si nici din dreapta. Mai sunt si diverse situatii extreme pe timp de ploaie sau ninsoare, cand vizibilitatea oricum este scazuta si vopseaua masinii isi spune cuvantul.
Cert este ca de-a lungul vremii, diversi producatori auto au ajuns la concluzia ca vopseaua exterioara a masinii contribuie la un risc mai mare de accidentare, prin prisma faptului ca este mai putin vizibila in trafic. Tocmai de aceea, au realizat o sumedenie de teste care au demonstrat acelasi lucru: o masina care este mai inchisa la culoare este mai greu de perceput fata de una deschisa la culoare.
Ba mai mult, cei de la Mercedes-Benz impreuna cu Daimler au realizat un grafic in care ne sunt aratate cele mai bune culori exterioare de masina, in ceea ce priveste vizibilitatea. Si pentru asta, ei au reusit sa faca un studiu pe un esantion semnificativ de persoane care au fost in prealabil consultate de medicul oftalmolog pentru a se asigura acelasi grad de vedere.
Persoanele au fost asezate la o distanta de 1000 de metri, distanta care ulterior scadea progresiv, fata de un panou urias vopsit in culori negru-verde, pe care erau montate mai multe portiere de masina, la randul lor, vopsite in cele mai populare 15 culori de caroserie. Adica un panou era plin cu aproximativ 60 de portiere de culori diferite, iar cei care efectuau testul erau rugati sa identifice culorile, dar si numarul portierelor de aceeasi culoare. In ordinea in care oamenii mentionau culoarea, s-a stabilit ca este si ordinea vizibilitatii. Mai precis, daca la 1000 de metri se vedeau clar 6 portiere albe, la distanta de 400 de metri fata de panou se puteau deslusi portierele rosii si cele albastre, iar la o distanta si mai mica se vedeau clar cate portiere de culoarea verde erau pe panou.
Dupa ce au fost studiate rezultatele de la mai multe persoane, cei de la Mercedes au facut tabelul de mai jos. Iar rezultatele nu sunt deloc neasteptate: masinile albe si galbene sunt cele mai vizibile in trafic, in timp ce automobilele negre, albastru inchis sau verde inchis sunt vazute cel mai greu. Iar acest lucru se vede si in viata de zi cu zi, in conditii vitrege de drum: pe ploaie, noaptea sau in unghiuri dificile, cand masinile celelalte sunt camuflate de copaci, frunze sau alte obstacole, este bine sa ai masina vopsita in culori deschise, pentru a te bucura de un risc mai mic de accidentare din cauza ca alt sofer nu te-a vazut la timp.
Vezi mai multe explicaţii şi tabelul vizibilitaţii realizat de Daimler-Benz.