Ce drepturi ai în perioada de probă la noul loc de muncă

19 martie 2018 13:54   Național
Ultima actualizare:

Ai trecut cu brio de interviu și ai fost acceptat pentru noul job. Doar că ai fost anunțat că trebuie să treci printr-o perioadă de probă și apoi ți se vor face toate formalitățile de angajare. Codul Muncii le permite patronilor să te testeze, dar nu mai mult de 30 de zile.

Proba de lucru reprezintă șansa ta de a demonstra concret că te-ai descurca în acel post. Rezultatele sunt evaluate atât de șefi, cât și de psihologi care nu vor lua în considerare doar dacă ți-ai îndeplinit obiectivele, ci și maniera în care ai făcut-o.

Oricum, ai drepturi și este necesar să le cunoști. Înainte de începerea perioadei, trebuie să închei un contract care respectă toate prevederile Codului Muncii.

Perioada de proba are o durată maximă de 30 de zile calendaristice, dacă ai candidat pentru un post executiv, și de 90 de zile calendaristice în cazul posturilor de conducere.

Dacă te încadrezi în categoria muncitorilor necalificați, angajatorului nu-i este permis să te contracteze în regim de probă pentru mai mult de 5 zile.

Absolvenții sunt testați 6 luni

O altă excepție o fac proaspeții absolvenți fără experiență, a căror perioadă de probă poate ajunge chiar și la 6 luni.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l știi este că în timpul perioadei de probă ai aceleași drepturi și obligații ca orice alt angajat.

Vei beneficia de salariu pe care-l vei primi la finalul testării. Mai mult, perioada de probă este considerată vechime în muncă, la fel ca o angajare normală.

Odată încheiată verificarea, patronul nu te mai poate ține în probe. Situația se poate repeta numai în cazul în care te hotărăști să candidezi pentru o altă poziție.

Totodată, șefii nu pot ține în probă mai mult de trei cadindați pentru același post.

Pe durata sau la sfârşitul perioadei de lucru, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi. 

Mai multe