Ce este ARN mesager din vaccinul anti Covid-19 și care este rolul său în celula umană

24 ianuarie 2021 14:11   Național
Ultima actualizare:

ARN-ul mesager reprezintă un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a sintetiza proteine. După folosire se descompune complet și nu afectează celulele noastre, arată cei de la Ministerul Sănătății, după ce mulți oameni s-au arătat speriați de vaccinul anti Covid-19.

ADN-ul unei celule conține informația genetică a acesteia, însă, pentru a o folosi, trebuie ”tradusă” în proteine, explică specialiștii. Aceștia arată că primul pas din acest proces este efectuat prin intermediul ARN-ului mesager.

În esență, el reprezintă un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a produce proteinele de care are nevoie, o secvență de informație genetică ce poate fi tradusă și transformată în proteine în interiorul celulei.

”ARN-ul mesager duce informația la fabrica de proteine a celulei, ribozomii. Prin intermediul acestora, informația genetică este transformată într-o proteină. ARN-ul mesager acționează ca un manual tehnic pentru ribozomi. După ce informația ARN-ului mesager a fost tradusă, acesta va fi descompus în părțile sale componente, pe care corpul nostru le reciclează pentru a sintetiza ARN nou. Astfel, informația genetică purtată de ARN-ul mesager dispare din celulă, în urma sa rămânând doar proteina nou creată”, explică medici.

Câți români s-au programat la vaccinare și câți au primit serul anti Covid-19

Din 15  ianuarie până în 23 ianuarie, s-au programat la vaccinare 829.349 de persoane, în etapa a II-a. Dintre acestea, 340.885 au peste 65 de ani, 184.916 au boli cronice, iar 303.548 sunt angajați din domenii esențiale.

Potrivit CNACV, până pe 23 ianuarie, ora 17.00, au fost vaccinați 406.006 români, dintre care 12.879 au primit și a doua doză de ser anti Covid-19.

Campania de vaccinare a început pe 27 decembrie, cu personalul din zece spitale.

Citește și: 

Vaccinurile anti Covid-19 pe bază de ARn modifică sau nu ADN-ul? Ultimul anunț al Ministerului Sănătății

Cât de sigur este vaccinul anti-COVID-19: «Se lucrează de peste 15 ani la tehnologia folosită de noul vaccin»

Mai multe