Ce este pericardita hemoragică, afecţiunea pentru care a fost operat Ion Iliescu
Ion Iliescu a trecut cu bine peste operaţia la care a fost supus luni după amiază, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. C.C. Iliescu". Medicii au decis să-l opereze după ce au descoperit că suferă de pericardită hemoragică . Fostul preşedinte urmază să fie transferat de la Terapie Intensivă, la secţia de Cardiologie a spitalului. Iar dacă starea sa de sănătate va fi stabilă, va putera fi externat până la sfârşitul acestei săptămâni.
Pericardita este inflamația pericardului (sac fibro-seros care învelește inima), adeseori cu acumulare de lichid. Prezența de lichid în cantitate mare poate conduce chiar la sindromul de tamponadă cardiac.
„Pericardita lichidiană înseamnă apariţia de lichid în sacul fibros care protejează inima de torace. Există foarte multe cauze de acumulare de lichid. Apariţia lichidului în ceea ce medicii numesc sacul pericardic se traduce printr-o jenă în partea interioară a pieptului (toracic anterioară sau retro-sternală cum se numeşte în termeni medicali) şi succesiv o reducere a capacităţii respiratorii percepută de bolnav”, a declarat pentru Click! medicul cardiolg Mircea Cinteză.
Mircea Cinteză a mai precizat că aceste simptome sunt deosebit de importante şi ar trebui să trimită pacientul la doctor, iar diagnosticul se pune foarte uşor cu ajutorul unor examinări de bază, ecocardiografia şi electrocardiografia.
Iliescu va mai fi supus unor analize
Investigaţiile la care a fost supus fostul preşedinte al României nu se aopresc aici, însă investigaţiile rămân deocamdată secrete.
„Ulterior însă urmează o suită de alte investigaţii foarte complexe care urmează să stabilească din ce cauză a apărut această pericardită. Acest lucru este în exclusivitate de competenţa echipei care îl îngrijeşte. Doamna ministru ne-a atras atenţia că domnul preşedinte Iliescu a dorit să nu se dea foarte multe amănunte despre suferinţa sa actuală”, a mai declarat Mircea Cinteză.
Ce complicaţii pot apărea în astfel de cazuri
Dacă nu sunt luare în considerare simptomele pericarditei, urmările ar putea fi periculoase pentru pacient.
„Cele mai frecvente complicaţii sunt insuficienţa cardiacă hipodiastolică ce înseamnă irigarea proastă a organelor mobile. Se poate merge până la infract miocadric acut sau accident vascular cerebral”, a declarat pentru ziarul Click! doctorul Tudor Ciuhodaru medic primar urgențe-Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență ,,Nicolae Oblu” Iași.
Iar în ceea ce priveşte apariţia complicaţiilor care pot apărea după intervenţia chirurgicală ţine de tipul intervenţiei şi tehnica de anestezie.
„Orice intervenăţie chirurgicală presupune ca şi complicaţii imediate hemoragie, infecţii, pe de altă parte pot fi complicaţii la distanţă legate de fibrioză sau o pericardită constrictivă. Este o intervenţie laborioasă care poate presupune riscuri mai ales în cazul unui pacient cu patologie asociată cardio-vasculară şi aflat cu o medicaţie cronică în mod cert în contextul unor stentări”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.
Ion Iliescu, în stare bună
Preşedintele de onoare al PSD a fost transferat, luni, de la Spitalul Elias la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”. Echipa de cardiologi a transmis într-un comunicat de presă că „după evaluare şi pregătire preoperatorie pacientul a fost supus unei intervenţii chirurgicale cu un rezultat final foarte bun". Totodată, medicii au precizat că, în prezent, Ion Iliescu se află în perioada postoperatorie imediată în secţia ATI a institutului, este stabil şi "în afara unui pericol iminent".