Ce face și ce nu face „adeverința electronică verde”. Cum vom călători de la vară
Comisia Europeană a propus miercuri crearea unei adeverințe electronice verzi, care va fi folosită de persoanele care călătoresc în interiorul UE. Nu ține loc de pașaport, nu discriminează și nici nu se adresează doar celor vaccinați. Iată la ce se folosește și când va fi implementată!
Adeverința, sau „certificatul verde digital”, constituie dovada că deținătorul a fost fie vaccinat, fie a trecut prin boală și a fost vindecat, fie a primit rezultat negativ la testul COVID. Va fi implementată până la începutul verii și se va folosi pe teritoriul Uniunii Europene strict pe perioada pandemiei. Această „adeverință verde” va fi disponibilă gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, în limba națională și în engleză. Va include un QR cod care le garantează securitatea și autenticitatea, fiind valabilă în toate țările UE.
Cui se adresează
Toți cetățenii, fie că au fost vaccinați sau nu, ar trebui să beneficieze de un certificat verde digital atunci când călătoresc în UE. Acesta acoperă trei tipuri de adeverințe: de vaccinare, privind testarea RT-PCR sau testarea rapidă, precum și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19. „O țară nu poate bloca accesul pe teritoriul ei al cetățenilor nevaccinați. Poate cere un test negativ sau dovada imunității naturale, dar nu poate primi doar oameni vaccinați. De asemenea, nici o linie aeriană nu poate condiționa accesul la bord de un vaccin”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi.
Ce date conține
Oficialii europeni dau asigurări că datele personale sunt securizate și protejate. Certificatul conține un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, seria de pașaport sau carte de identitate și, după caz, informații despre vaccinare, testare sau boală. În cazul vaccinării, certificatul precizează data la care s-a făcut, tipul de vaccin folosit și țara emitentă. În cazul testării, se va specifica data și tipul de test, iar în cazul trecerii prin boală adeverința nu se va emite mai devreme de 11 zile de la data unui test pozitiv, fiind valabilă 180 de zile.
Nu ține loc de pașaport
Certificatul e doar un mijloc de a ne asigura că o persoană e sănătoasă atunci când călătorește. Nu ține loc de pașaport sau de carte de identitate. De asemenea, fiecare țară poate în continuare decide ce restricții impune sau elimină pentru călători, doar că trebuie să le aplice tuturor cetățenilor UE în același mod. „În cazul în care un stat membru continuă să solicite titularilor unui certificat verde carantina sau testarea, trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie”, aflăm de pe RO Vaccinare.
Cu ce ne ajută
„Certificatul verde digital este conceput ca un document care să faciliteze libertatea de mişcare. Vom călători mai uşor şi cu mai puţine emoţii. În acest moment, fiecare ţară are cereri diferite de la cei care călătoresc. Unele ţări cer teste negative, altele declaraţii de tot felul, altele certificate medicale sau de vaccinare. Toate aceste documente sunt emise în formate diferite, în limbi diferite şi procedurile de verificare sunt lungi şi greoaie. Un certificat unic, emis de o ţară, verificabil pe o platformă comună, printr-un cod de bare, simplifică tot acest proces”, a explicat comisarul Adina Vălean.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR-PLUS, a punctat ce face și ce nu face acest certificat verde.
CE FACE certificatul verde digital
- Atestă că te-ai vaccinat cu un ser autorizat UE;
- Stochează rezultatul negativ al unui test RT-PCR recent efectuat;
- Dovedește că o persoană nevaccinată s-a recuperat după o infecție cu SARS-CoV-2;
- Facilitează accesul în toate statele UE fără carantină sau testare suplimentară;
- Asigură o coordonare comună a măsurilor de restricție a liberei circulații;
- Previne îngreunarea activităților economice și de transport în vămi;
- Reduce birocrația. Îl vom avea mereu la-ndemână, pe telefon, într-un format digital internațional, sau, la cerere, pe hârtie.
CE NU FACE certificatul verde digital
- NU va fi doar pentru cei vaccinați, ci pentru toți cetățenii;
- NU obligă pe nimeni să se vaccineze;
- NU e un pașaport;
- NU poate fi folosit ca o condiție pentru călătoriile cu trenul/avionul;
- NU se eliberează contra cost;
- NU va fi folosit după pandemie;
- NU ne fură datele.