Ce greu e să fii pieton iarna!

22 ianuarie 2016 22:20   Național
Ultima actualizare:

Dintr-un anotimp al bucuriei, iarna s-a transformat într-o corvoadă pentru pietoni. Ei au o misiune grea să ajungă de acasă la serviciu. Trotuarele sunt necurăţate, zăpada – aruncată la marginea şoselei, iar autobuzele sunt blocate cu sutele de minute pe trasee. În tot acest timp, oamenii îngheaţă.

În special în Bucureşti e greu să te bucuri de zăpadă. Oraşul, şi aşa sufocat de maşini, este acum plin de troiene. Nu a mai nins de şase zile, însă firmele de deszăpezire s-au ocupat doar de benzile pe care circulă autoturismele. În rest, totul este acoperit cu ”munţi” de omăt murdar.

Trotuarele sunt blocate, pentru că prea puţini s-au arătat dispuşi să le cureţe, iar gerul a făcut ca zăpada să se transforme în gheţuş. Pe Bd. Barbu Văcărescu, trotuarul din faţa unui hypermarket este acoperit cu un ”munte” de nea. Cine n-are condiţie fizică să-l înfrunte o ia printre maşini.

Dacă vrei să traversezi prin loc regulamentar, n-ai nici o şansă. Zăpada a fost adunată la marginea carosabilului, astfel că trebuie să escaladezi maldărele. Se întâmplă în zona de la Doamna Ghica, din sectorul 2. După ce pietonii au reuşit cu chiu cu vai să ajungă la RATB, aici mai au de trecut un hop: îngheţatul în staţie. Şoferii nu au unde parca, din cauza faptului că zăpada este aruncată la marginea trotuarelor, blocând accesul autubuzelor în staţii. Sigurele locuri curăţate cât de cât. ”În primele 20 de zile ale anului 2016, vehiculele parcate neregulamentar au provocat întârzieri pe liniile RATB în sumă totală de 1.113 minute”, se plâng cei de la RATB. Iar călătorii confirmă. ”Zilnic stau câte 30 de minute până vine 286 şi şoferii ne spun că sunt blocaţi în trafic. Măcar de nu ar fi fost gerul ăsta”, ne-a spus Florica Colac, 37 de ani.Amenzi de până la 2.000 de lei dacă nu curățați trotuarele

Angajații firmelor, dar și locatarii, sunt obligați să curețe trotuarele din fața imobilelor unde lucrează sau își au domiciliul. Potrivit legii, zăpada trebuie dată în cel mult 24 de ore de când s-a oprit ninsoarea. Cine nu iese la lopată riscă amenzi usturătoare. Societățile comerciale – între 500 și 2.000 de lei, iar asociațiile de proprietari – între 200 și 500 de lei. Firmele de salubrizare care asigură deszăpezirea în Capitală au fost amendate fiecare cu câte 5.000 de lei pentru că nu au curățat stațiile RATB. Șoferii care blochează trecerea autobuzelor riscă dosar penal și închisoare de la 3 luni la un an, iar cei care opresc pe prima bandă de circulație sunt amendați cu sume cuprinse între 210 lei 315 lei. Pentru șoferii care staționează, amenda ajunge până la 525 lei.Flash vreme”Cod roşu” de avalansă în Munţii Făgăraş

Riscul este de IV pe o scară de la I la V din cauza stratului mare de zăpadă proaspăt depusă care nu are aderență la straturile mai vechi, scrie Mediafax. Peste cei 60 cm de omăt va mai ninge încă 10 – 20 cm, motiv pentru care toate traseele sunt periculoase. Jandarmii montani recomandă turiștilor să nu se aventureze pe pârtiile neomologate, acolo este pericolul foarte mare.Ger cumplitȘi ieri dimineaţă, termometrele au arătat temperaturi de minus 22˚C în zona Vârful Omu, iar în Munții Țarcu,  în jurul orei 9.00, se înregistrau -19˚C. La Oradea erau -13˚C, la Câmpeni minus 17˚C, iar la Întorsura Buzăului minus 16˚C. În Capitală au fost minus 11˚C.trenuri anulateUn număr de 13 trenuri dintre cele 1.200 ale CFR Călători au fost anulate din cauza temperaturilor foarte scăzute, care cauzează în continuare și întârzieri, informează compania. Trenurile anulate sunt de pe liniile: Tulcea Oraș - Medgidia, Târgoviște - Titu (două) și Titu - Târgoviște, Galați - București Nord și București Nord - Galați, București Nord - Urziceni și Urziceni - București Nord, Alexandria - Zimnicea, Zimnicea - Roșiori Nord, Titu - Târgoviște, Golești - Parc Krețulescu (două) și Parc Krețulescu - Golești și Pitești - București Nord.Au împins trenulPersonalul care mergea pe ruta Baia Mare – Satu Mare a rămas înțepenit în Gara CFR Seini, scrie actualmm.ro. Mecanicul a încercat din răsputeri să pună trenul în mișcare, însă motorul nu l-a ascultat. După mai multe încercări, cei 15 navetiști au luat atitudine și au împins garnitura, sperând că va porni, dar nu au avut succes. Astfel de garnituri efectuează curse regulate între Baia Mare și Satu Mare pe o linie învechită, cu viteze de 20-30 km/oră.

Primăvara vine la sfârșitul lui februarie?Meteorologii ANM spun că va fi ger năpraznic până miercuri, 26 ianuarie, apoi temperaturile vor crește de la o zi la alta. Centrul European de Prognoză a publicat estimarea vremii pentru următoarele trei luni, până la 1 mai. Potrivit specialiștilor britanici, pare că frigul va mai rămâne în nordul și centrul țării, dar în sud este posibil ca primăvara să înceapă la sfârșitul lunii viitoare.FEBRUARIE. În majoritatea zilelor, temperaturile vor fi în jur de 4-6˚C, mai mari decât normal. Însă, în centrul și nordul țării vor fi temperaturi sub zero grade. Se estimează că precipitațiile vor fi în cantități ­normale, dar în Maramureș sunt prognozate cantități mari de precipitații, în jur de 80 l/mp.MARTIE. În unele zile, este posibil să se înregistreze până la16˚C, față de circa 4˚C cât ar fi firesc. Mai rece va fi în Transilvania, unde ar putea să cadă precipitații în exces.APRILIE. Vor fi multe zile cu temperaturi de 14 -16˚C, față de media lunii aprilie din ultimele decenii, adică 9˚C. Vor fi precipitații în limite normale, în sud și est, dar în Maramureș și vestul Transilvaniei vor fi ploi în exces și sunt condiții pentru inundații.

Mai multe