Ce haos în Sănătate din cauza lefurilor și sporurilor!
Pe măsură ce primesc salariile, angajații din Sănătate ies în stradă și protestează. Și asta, pentru că unii brancardieri, infirmieri, dar și kinetoterapeuți s-au trezit cu lefurile mai mici, după scăderea sporurilor. Până acum, Ministerul Sănătății nu a găsit decât soluții temporare.
Aproape că nu mai e zi fără proteste în sistemul sanitar. Angajații cu cele mai mici salarii din Sănătate, respectiv infirmierele, brancardierii sau kinetoterapeuții, constată că salariile lor s-au micșorat după intrarea în vigoare a noului regulament al sporurilor. Și asta, în timp ce lefurile asistenților medicali și ale medicilor au crescut considerabil, lucru care, de altfel, trebuia făcut de mult timp.
De ce se întâmplă asta? Pentru că, de la 1 martie, a intrat în vigoare Legea salarizării unitare, potrivit căreia lefurile de bază ale medicilor și asistenților au crescut cu până la sută la sută, și, tot de la acea dată, este valabil noul regulament al sporurilor, care au fost limitate. „Asistenții și medicii nu simt reducerea sporurilor, deoarece li s-a mărit mărit salariul de bază. Astfel, venitul lor net a crescut. Nu se întâmplă, însă, același lucru în cazul infirmierelor, brancardierilor, chimiștilor, biologilor și kinetoterapeuților cărora nu li s-a majorat salariul de bază, dar li s-au micșorat sporurile. Așa se face că acești oameni au luat salarii mai mici cu câteva sute de lei, lucru pe care l-am sesizat autorităților cu multe luni în urmă”, ne-a declarat președintele Sanitas București, Viorel Hușanu.
Luni dimineață, sute de angajați de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, de la Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni, de la Centrul Național de Recuperare Neuropsihomotorie „Nicolae Robănescu din Capitală, dar și de la Spitalele de Urgență din Craiova și Alba-Iulia au ieșit în curtea unităților pentru a protesta. Oamenii sunt disperați, pentru că salariile lor, și așa mici, au fost tăiate. „La noi la Centru, unde lucrează, pe lângă medici și asistente, 47 de kinetoterapeuți și 32 de infirmiere, sporurile au fost reduse de la 75% la 50%. Este adevărat că salariile de bază ale medicilor și asistentelor au crescut chiar și cu până la sută la sută. Astfel, acum, un medic ia în mână, lunar, între 11.000 și 16.000 de lei, iar un asistent, între 4000 și 5.000 de lei, în funcție de gradație, de sporuri, gărzi și așa mai departe. Dar, celorlați angajați nu li s-au mărit. Așa că, după limitarea sporurilor, unui kinetoterapeut principal i-a scăzut venitul cu 700 de lei, iar unei infirmiere sau unui brancardier cu 260 de lei. Acestora din urmă li s-a micșorat venitul de la 2.500 la 2.250 de lei”, ne-a declarat, ieri, șefa RUNOS a Centrului „Nicolae Robănescu”, Liliana Văduva.
Soluția găsită, până acum, de ministrul Sănătății Sorina Pintea a fost ca angajaților cărora li s-a tăiat salariul, în urma limitării sporurilor, să li se dea un stimulent din bugetul spitalului. „Am discutat cu ministrul despre acest stimulent, care să se dea până când va fi modificat regulamentul sporurilor. Urmează să-l renegociem, iar sporurile să se acorde în funcție de gradul de dificultate a spitalului”, a încheiat liderul Sanitas, Viorel Hușanu.