Ce i-a spus o șoferiță polițistului: ”Am silicoane! Nu pot purta centura”
Replicile șoferilor te pot lăsa mut de uimire. O șoferiță care a fost oprită, pentru că nu purta centura de siguranță, i-a spus polițistului că și-a pus silicoane și o deranjează dispozitivul de protecție. S-a întâmplat astăzi, 14 martie, la Arcul de Triumf, unul dintre punctele unde oamenii legii s-au strâns ca să le atragă atenția că vorbitul la telefon și lipsa centurii le poate aduce moartea.
Șoferi, purtați centura și nu vorbiți la telefon! Polițiștii de la Rutieră au ”ocupat” Capitala. Până duminică, sunt în toate intersecțiile aglomerate din oraș și stau cu ochii pe cei care-și pun viața în pericol.
Astăzi, de la ora 11.00, opt agenți și ofițeri au fost cu ochii ațintiți spre cei care se aflau la volan. Nu le-a trebuit mult ca să strângă mașină după mașină în scuarul din fața Arcului de Triumf.
Șoferii nu aveau centura pusă și au găsit scuze ca să scape de amendă. ”De obicei o pun, dar acum mă grăbeam”,” Tocmai m-am urcat la volan”, ”Din neglijență am omis să-mi pun centura”,”La traficul aglomerat care există în București, nu mi se pare necesară”, au răspuns șoferii luați la întrebări de polițiști.
O tânără, de 30 de ani, aflată la volanul unui BMW l-a umit însă pe omul legii. Aceasta s-a scuzat că și-a pus recent silicoane și nu are voie să poarte centura.
”Am avut de curând o intervenție chirugicală care nu-mi permite purtarea dispozitivului”, i-a spus omului legii.
Cu toții au scăpat astăzi fără amendă, pentru că acțiunea a fost una de conștientizare cu privire la riscurile rutiere la care se expun în cazul în care nu respectă regulile privind portul centurii de siguranță și a altor dispozitive de fixare omolgate, cum ar fi scaunul pentru copii.
În atenția polițiștilor au fost și șoferii care vorbeau la telefon. Acțiunea are loc în toată țara.
Dar iată ce amenzi riscați! Lipsa centurii, a scaunului în care este transportat copilul sau vorbitul la telefon se scanționează cu 290 de lei.
Centura de siguranță cu prindere în trei puncte a fost inventată în 1959. De atunci, a salvat multe vieți.
De știut este faptul că fără ea, în caz de lovitură frontală, airbagurile nu se deschid. Totodată, potrivit studiului Allianz Center for Technology, 60% dintre șoferii români vorbesc la telefonul mobil când sunt la volan, fără handsfree și 40% trimit SMS-uri.
Dar autoritățile au ajuns la concluzia că verificarea unei notificări pe telefon sau scrierea unui mesaj, îți distrage atenția de la trafic pentru cel puțin 5 secunde.