Ce legumă este mov? Ei bine, un cartof!
Pare o legumă banală, dar este considerată cea mai sănătoasă din lume. Cartoful mov, un soi adus tocmai de la graniţa dintre Peru şi Bolivia, este bogat în antioxidanţi, scade tensiunea arterială şi luptă împotriva cancerului. Are însă gust de… alune.
Şase ani i-au trebuit lui Gabi Sandu (45 de ani) să aclimatizeze cartoful mov peruan la Piatra Neamţ. „Doar două soiuri au rezistat, iar abia anul trecut, în august, am reuşit să scot prima cultură", povesteşte Gabi Sandu.
El spune că, pe lângă aspectul inedit al produsului, colorat în interior cu un mov intens, a fost atras de beneficiile acestui produs pentru sănătate. Cartoful mov, considerat o adevărată bogăţie naţională în ţara de origine, este bogat în antocianină, un puternic antioxidant care luptă cu radicalii liberi din corpul uman şi care dă şi culoarea cartofului.
„Antocianina se găseşte în mure, afine, struguri negri, prune, rodii, vinete, sparanghel, toate având ca element comun culoarea albastru spre mov", mai spune producătorul. Anul acesta, Gabi Sandu a fost asaltat de cereri, iar o parte din producţia lui va ajunge şi pe piaţa internă, atât pentru consum, cât şi pentru a fi înmulţită în culturi.
„Anul trecut am vândut producţia imediat după recoltare, iar anul acesta cred că o s-o valorific înainte de plantare. Odată cu sămânţa, voi da şi sfaturile necesare pentru îngrijirea culturii", a mai adăugat Gabi Sandu. Un kilogram de cartofi mov costă 30 de lei.
Cartofii mov se consumă cel mai bine fierţi. Se curăţă cinci cartofi mov de coajă şi se pun la fiert în apă cu sare. Se lasă o jumătate de oră, se scot din apă şi se sfărâmă cu ajutorul unei furculiţe. Se adaugă o ceapă roşie tăiată mărunt, o jumătate de legătură de mărar tocat, câţiva stropi de ulei de măsline, apoi zeamă de lămâie, sare şi piper, după gust.