Ce mașini nepoluante îți iei cu bani de la stat

11 mai 2017 20:31   Național
Ultima actualizare:

S-a dat startul la achiziţia de autovehicule noi cu subvenţii guvernamentale. Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus debutează joia viitoare cu modificări substanţiale şi bani mai mulţi pentru cei care vor să conducă responsabil.

Subvenţiile pentru cumpărarea de maşini noi electrice şi cu tehnologie hibridă sunt duble în acest an, comparativ cu anul 2016. Românii pot aplica pentru autovehicule cu zero emisii poluante sau cu emisii reduse începând cu săptămâna viitoare. Statul oferă 10.000 de euro fiecărui român care alege o maşină 100% electrică şi 4.500 de euro celor care optează pentru maşinile cu propulsie hibridă. 

Ce e nou la “Rabla Plus”

Pentru a accesa cei 10.000 de euro pentru vehicule electrice, românii nu mai sunt obligaţaţi să deţină o rablă pe care să o cedeze la casat. De acum, oricine vrea să conducă o maşină nepoluantă poate aplica la dealerii auto pentru a beneficia de subvenţie. Cei care au rable (mai vechi de 8 ani), le pot ceda la REMAT, iar în schimbul lor vor primi şi un tichet valoric de 6.500 de lei, care se adaugă la cei 10.000 de euro. Din acest an, cine vrea o maşină cu sistem hibrid va primi 4.500 de euro reducere din preţul de achiziţie a unui vehicul nou.

Ce e nou la “Rabla Clasic”

Din acest an, autoturismele noi achiziţionate prin programul Rabla Clasic sunt eligibile pentru subvenţie doar dacă nu depăşesc pragul maxim de emisii de CO2, stabilit la 130 grame/km. Astfel, prima de casare se acordă doar dacă motoarele maşinilor selectate se încadrează în acest plafon. În 2019, pragul de emisii va ajunge la 110 grame CO2/km. Pe lângă prima de casare de 6.500 de lei, beneficiarii acceptaţi primesc încă 1.700 de lei dacă optează pentru maşini cu propulsie hibridă şi 1.000 de lei în plus, dacă optează pentru maşini cu emisii maxime de 98 grame CO2/km. Toate aceste facilităţi pot fi cumulate.

Mai multe