Ce măsuri şi-au luat cluburile, după tragedia din Colectiv

4 noiembrie 2015 9:43   Național
Ultima actualizare:

A fost nevoie de moartea a 32 de oameni pentru ca patronii să-și protejeze cluburile împotriva incendiilor. Tragedia din Club Colectiv nu a rămas fără urmări: cei trei acţionari au fost reţinuţi pentru ucidere din culpă, iar o parte din barurile şi cluburile românești au intrat în renovări. Dar cum responsabilitatea nu se vinde în piață, la kilogram, mulți patroni au decis să nu schimbe nimic. Iată ce au descoperit reporterii Click! în cele mai în vogă cluburi din centrul Capitalei.

În seara de 30 octombrie, concertul trupei Goodbye to Gravity s-a transformat într-o adevărată tragedie după ce, din cauza unor artificii, buretele care izola fonic clubul Colectiv a luat foc. 27 de oameni au murit pe loc, iar alţi cinci au decedat la spital, din cauza arsurilor şi a intoxicaţiei cu fum.

Tragedia a făcut o generaţie întreagă de tineri să reacţioneze imediat. Oricine s-ar fi putut afla în acel club, iar incendiul s-ar fi putut declanșa  în oricare din cluburile în vogă la această oră în București. Majoritatea sunt amenajate după tiparul din Colectiv: fără ieșiri de urgență, fără hidranți, fără extinctoare, capitonate cu bureți ușor inflamabili.

Reporterii Click! au mers prin câteva cluburile frecventate de bucureștenii care vor să-și asculte muzica preferată, trupe care nu ar avea unde altundeva să cânte. Tineri ca cei care au murit sau au fost grav răniţi în Colectiv şi care ar fi putut să se afle acolo la concertul Goodbye to Gravity.

În clubul Control, s-au făcut schimbări de urgenţă

Clubul Control, aflat pe strada Constantin Mille s-a deschis în 2008, dar s-a mutat în clădirea actuală în 2013. Cele două săli ale clubului aveau deja hidranţi, extinctoare şi ieşiri semnalizate.  Conform unor surse Click!, urmează ca în club să fie instalate detectoare şi să se interzică fumatul în sala de concert.

Însă, deasupra Clubului Control se află localul Alt Shift, deţinut de aceaişi proprietari, unde nu există extinctoare la vedere şi nici vreo ieşire de incendiu semnalizată corespunzător. O altă problemă ar putea fi accesul: strada Constantin Mille e mereu plină de maşini parcate, mai ales seara. În aceste condiții, maşinile de pompieri ar avea probleme să intre pe străduţă.

Luni seara, când am trecut pe acolo, clubul era închis, dar înăuntru se vedeau multe lumini aprinse şi oameni care discutau. Probabil proprietarii au decis să închidă clubul, deşi acest lucru nu era anunţat, pentru a se asigura că totul e în regulă.  Marţi însă, Control a fost redeschis, iar din faţa uşilor lipseau draperiile groase care maschau ieşirile şi de care te puteai împiedica în cauzul unui îmbulzeli.

Club A şi Fire, risc seismic ridicat

Club A este  situat la subsolul unei clădiri cu grad înalt de risc seismic, pe strada Blănari, nr. 14, în Centrul Vechi al Bucureştiului. Clădirea unde se găseşte acest club este construită în 1935 şi are cinci etaje. Pe înţelesul tuturor, acest club este amenajat într-o clădire „cu bulină”.

Este un alt local îndrăgit de generaţia tânără. Cunoscătorii ştiu că Club A este arhiplin, mai ales în weekend. Luni, la două zile după tragedia din Club Colectiv, nu era nici țipenie de om aici, în jurul orelor 19:00. La bar se discuta despre incendiul care avusese loc în localul din strada Tăbăcarilor. Nu știm dacă clienții fideli ai clubului reușesc să localizeze din prima extinctoarele, hidranţii sau ieşirile de urgenţă, două la număr, potrivit paginii oficiale de Facebook a localului. Noi nu am reușit să vedem nimic din toate astea. Intrarea se face coborând nişte scări abrupte, semnalizate cu un ”Fire exit” care nu este luminat. La subsol, spaţiul este foarte strâmt, cu stâlpi de susținere care împiedică deplasarea sigură și rapidă spre ieşire.

Fire Club este situat pe strada Gabroveni nr. 12, tot în Centrul Vechi al Capitalei, într-o clădire cu patru etaje, construită în anul 1925, care nu a fost consolidată. Luni, clienții clubului ocupaseră doar partea de sus, la subsol fiind numai două cupluri ascunse în cămăruţele despărţite de piloni. Fire Club are semnalizată ieşirea de urgenţă,  însă nu am văzut extinctoare sau hidranţi.

Hidranţii interiori ar trebui să găsească în cutii speciale de culoare roşie, uşor de localizat în caz de urgenţă. La fel ar trebui să fie semnalizate şi extinctoarele. Am văzut marcajul ”Fire exit” pe unul dintre pereţi, dar a trebuit să facem puțin effort, pentru că acesta nu era luminat corespunzător.

Cluburile Fabrica şi B52 au exctinctoare noi, după tragedia din Colectiv

Dacă veți merge în Club Fabrica sau în B52, veţi putea admira noile extinctoare achiziţionate în urmă cu numai două zile, imediat după tragedia din Colectiv. Aceste două localuri iubite de generaţia tânără sunt situate pe strada 11 iunie. Patronii cluburilor au fost surprinşi de jurnaliști în timp ce cumpărau exctinctoare. Jurnalista Magda Bucur a relatat pe pagina sa de Facebook toată întâmplarea: "La Fabrica, la masa alăturată, patronul discută cu doi tipi. Pe masă au planul de evacuare în caz de incendiu. Vis-a-vis, doi bărbați duc patru extinctoare în B52. În al 13-lea ceas. Dar măcar se întâmplă”.

Se pare că a fost coadă la exctinctoare în ultimele zile, după tragedia din Club Colectiv. Nu e rău că patronii cluburilor au reacționat chiar și în ultimul ceas. Măcar au făcut ceva! Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Extinctoare avertizează însă că peste 90% din produsele care se găsesc pe piaţă sunt de calitate foarte proastă, conform Digi24.

Avantajul acestor cluburi e dat de poziționarea pe o stradă care permite accesul ușor pentru autospeciale sau ambulanțe în cazul unui incendiu similar celui din Colectiv. Incendiu care a forţat mâna unor proprietari de cluburi să îşi pună la punct localurile. Unii însă nu par a vrea să facă vreo schimbare, cel puţin nu deocamdată şi nu din proprie iniţiativă. 

Ne scuzați, am închis pentru că nu vrem să vă omorâm!

În urma tragediei din Club Colectiv, mai multe cluburi au decis să îşi închidă porțile temporar, pentru a face renovări, sau definitiv. Patronul clubului Expirat, unul dintre cele mai vechi din Bucureşti, a anunţat că va închide localul, după 14 ani. Andrei Șoșa își asumă faptul că a funcționat la limita legii, cu improvizații care au pus în pericol viața clienților săi, dar nu se poate abține să nu trimită săgeți otrăvite la adresa instituțiilor statului care i-au încasat banii pe taxe și impozite.

“Îmi cer scuze și îmi asum. Din 2003 am pus viața a mii de oameni în pericol. Weekend de weekend. Și câteodata și în timpul săptămânii. (...) În alt context am facut un bilanț al taxelor pe care le-am plătit la statul Român doar în ultimii 5 ani - 2.700.000 lei. Ce p*** mea a făcut statul cu banii aștia? Banii aștia sunt banii plățiti de fiecare care a băut o bere prin Expirat... Am funcționat pe «propria răspunedere» de 14 ani... Ne-a «tras cineva de urechi» în anii aștia? (...) Eu îmi dau demisia. Expirat-ul din București se închide. De astăzi nu mai pot să-mi asum vieți. Sau poate pot. Om vedea", a scris Andrei Şoşa pe pagina lui de Facebook.

Clubul Rockstadt din Braşov a anunţat că se va închide temporar, pentru a face lucrări de renovare, după ce patronii și-au dat seama că buretele folosit pentru izolarea fonică e unul similar cu cel care a ars în câteva secunde în Colectiv.

“Ca o reacţie imediată a celor întâmplate la Bucureşti, am decis reevaluarea condiţiilor de siguranţă aflate în clubul Rockstadt. Deşi clubul dispune în acest moment de căi de ieşiri în caz de urgenţă, hidrant şi stingătoare, la o analiză amănunţită asupra buretelui de izolare fonică, s-a constatat că acesta face parte din aceeaşi categorie de burete folosită în clubul Colectiv din Bucureşti. În acest sens, vom intra în renovare pentru a înlocui întreaga suprafaţă de burete cu un material ignifug ce nu poate permite arderea. Mai mult, în club va fi montat un sistem de stingere cu sprinkele, în conformitate cu reglementările europene aflate în vigoare”, a anunțat patronul clubului.

Patronii barului La Bază din Iaşi a anunţat că localul nu are autorizaţie ISU şi că îl vor închide pentru a face modificările necesare. “Barul La Bază nu este certificat cu risc minim de incendiu. Despre acte. Nu avem autorizație de la ISU. în schimb avem aviz ISU pentru modificările din locație necesare pentru a preveni și a minimiza riscul. Pentru a ne apuca de modernizare trebuie să obținem autorizația de construcție, dosar depus, dar ce s-a întins enorm de mult timp (> 1an). E de precizat că am fost tratați decent și cinstit de către autorități (chiar fără «pile»), durata fiind influențată pe de o parte de birocrația din România, pe de altă parte și din vina noastră. Așadar am făcut toate demersurile pentru a îndrepta situația”, au precizat patronii clubului.

Mai multe